În ce județ din România se trăiește cel mai bine? Ei bine, noi îți vom oferi răspunsul în rândurile imediat următoare. Totodată, îți vom dezvălui și care este județul cu cele mai multe persoane fără loc de muncă. Iată cele mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică (INE)!
Institutul Naţional de Statistică (INS) a analizat, de curând, rata șomajului în România. Potrivit datelor furnizate, în județul Ilfov se găsesc cei mai puțini șomeri. Acolo, rata şomajului a ajuns la 0,5 % în luna martie a acestui an. Aceasta se află în creştere cu 0,1 procente faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
La polul opus se află județul Vaslui, cu o rată de 8,5 %, în creștere cu 0,1 % față de aceeași lună din 2022. Aproape la fel de rău stă și județul Teleorman, unde rata șomajului a ajuns la 8,3 %, în creștere cu 0,9 %.
De altfel, rata şomajului din această zonă a înregistrat a doua cea mai mare creştere din rândul judeţelor, fiind întrecută doar de cea din Călăraşi, de 1,3 %, de la 4% la 5,3%, conform celor de la dcnews.ro.
În schimb, în România există și câteva județe cu „oameni muncitori”. În afară de Ilfov, și Timiș stă foarte bine, cu o rată de 0,6 %, în scădere cu 0,1 %.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Per total, în luna martie a acestui an, rata şomajului înregistrat a fost de 3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de aceeași lună a anului trecut, menționează sursa citată.
Numărul locurilor de muncă vacante a fost, în primul trimestru din acest an, de 47,1 mii, în creștere cu 5,2 mii faţă de trimestrul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate recent.
Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru primul trimestru din acest an a fost de 0,93%, cu 0,10 puncte mai mult față de trimestrul precedent.
Comparativ cu același trimestru al anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,2 mii, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.
În primul trimestru din acest an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,91%), intermedieri financiare şi asigurări (1,88%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,67%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,61%).
În industria prelucrătoare s-a concentrat aproximativ 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%. Sectorul bugetar a însumat sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Astfel, 5.200 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 4.700 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.200 locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activităţi de servicii (0,25%), respectiv în învăţământ (0,33%).
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (100 locuri vacante), respectiv în industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (+0,89 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare şi asigurări (+0,71 puncte procentuale).
Citește și 25.000 de euro acordați tinerilor șomeri pentru a-și deschide o afacere. Plățile se vor face până în 2023!