Județul campion la amenzi în starea de urgență. 17,9 milioane de lei ”contribuție” la buget. Cine e pe ultimul loc

Redacția IMPACT 17.05.2020, 21:15
Județul campion la amenzi în starea de urgență. 17,9 milioane de lei ”contribuție” la buget. Cine e pe ultimul loc

Un raport realizat de Expert Forum care sunt județele din România în care s-au acordat cele mai multe amenzi pe perioada stării de urgență. În baza datelor pe care autoritățile le dețin, situația, pe județe, arată în felul următor.

Topul județelor cu cele mai mari valori ale sancțiunilor

Județele Dolj, Iași și Prahova au fost județele cu cele mai mari sume totale ale amenzilor în perioada 15 martie – 21 aprilie.

  • Dolj- 17,9 milioane de lei
  • Iași- 17,6 milioane de lei
  • Prahova- 17 milioane de lei
  • Timiș- 14,9 milioane de lei
  • Mureș-14,9 milioane de lei

Ca număr, cele mai multe amenzi au fost aplicate în Prahova (11462), Constanța (9556), Iași (8720), Dolj (7846) și Timiș (7658).

Pe durata acestei pandemii s-au strâns sume uriașe din amenzile date pe toată durata stării de urgență, cu privire la încălcarea restricțiilor prevăzute în ordonanțele militare. Hotărârea Curții Constituționale a venit ca urmare a sesizării făcute de Avocatul Poporului cu privire la amenzile foarte mari primite de români, pe perioada stării de urgență. De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până la data de 15 mai,  578  de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

La rândul său, Raed Arafat a comentat situația amenzilor. Șeful DSU consideră că persoanele care au primit amenzile pentru zădărnicirea bolilor au încălcat într-o formă sau alta prevederile impuse pe perioada stării de urgență.

„Dacă de exemplu au fost amendate 100.000 de persoane totuși înseamnă că dacă suntem 20 de milioane restul persoanelor aurespectat regulile. Persoanele care au fost amendate înseamnă că au fost persoane care totuși într-o formă sau alta au încălcat regulile și au pus în pericol viața altora.

Deci pe aceste persoane nu cred că le-a oprit politia și le-a amendat fără motiv sau Direcția de Sănătate Publică, pentru că amenzi a dat și Poliția și DSP pentru încălcarea regulilor de autoizolare și de carantină și așa mai departe. Fără discuție, în orice situație de acest gen nu poți să spui că lumea a avut dreptate 100%”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe