Raed Arafat s-a enervat după ce amenzile au fost declarate neconsituționale. Reacția secretarului de stat

Redacția IMPACT 07.05.2020, 11:13
Raed Arafat s-a enervat după ce amenzile au fost declarate neconsituționale. Reacția secretarului de stat

Curtea Constituțională a admis parțial miercuri contestația depusă de Avocatul Poporului față de ordonanța guvernamentală care stabilește amenzi pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorităție, pentru a preveni și combate răspândirea virusului SARS-CoV-2. Raed Arafat, secretarul de stat în MAI comentează această decizie.

Arafat: „Pe aceste persoane nu cred că le-a oprit poliția și le-a amendat fără motiv”

Raed Arafat a discutat despre amendarea persoanelor care nu respectă prevederile impuse de ordonanțele militare impuse pe perioada stării de urgență. În opinia sa, secretarul de stat consideră că declararea amenzilor drept neconstituționale s-a realizat în conformitate cu legea și că scopul amenzilor a fost unul de a proteja viața oamenilor care și-au pus în pericol viața lor, precum și a celor din jur.

Amenzile date de Poliția Română au fost prea mari raportate la câștigurile salariale ale românilor. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Amenzile date de Poliția Română au fost prea mari raportate la câștigurile salariale ale românilor. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Șeful DSU consideră că persoanele care au primit amenzile pentru zădărnicirea bolilor au încălcat într-o formă sau alta prevederile impuse pe perioada stării de urgență.

„Dacă de exemplu au fost amendate 100.000 de persoane totuși înseamnă că dacă suntem 20 de milioane restul persoanelor aurespectat regulile. Persoanele care au fost amendate înseamnă că au fost persoane care totuși într-o formă sau alta au încălcat regulile și au pus în pericol viața altora.

Deci pe aceste persoane nu cred că le-a oprit politia și le-a amendat fără motiv sau Direcția de Sănătate Publică, pentru că amenzi a dat și Poliția și DSP pentru încălcarea regulilor de autoizolare și de carantină și așa mai departe. Fără discuție, în orice situație de acest gen nu poți să spui că lumea a avut dreptate 100%”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Gabriela Scutea, procurorul general al României a declarat că după încetarea stării de urgenţă, sitemul judiciar se va confrunta cu un val „enorm” de plângeri depuse în instanţe de oamenii care au fost amendaţi pentru încălcarea prevederilor din ordonanţele militare, scrie Hotnews. Amenzile vor putea fi anulate doar după contestarea în instanță.

Valoarea totală a amenzilor aplicate în starea de urgență

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până ieri, 6 mai, au fost plasate în carantină instituționalizată 2.265 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 191 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile, potrivit celei mai recente informări de presă furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 3.592 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.022.952 de lei.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a acestora depășește 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă. Potrivit unui material publicat de BBC, România ocupă primul loc în ceea ce privește valoarea amenzilor din Europa.

Persoanele fizice din România care nu respectă prevederile ordonanțelor militare riscă amenzi între 2.000 de lei şi 20.000 de lei. Aceste valori au au fost majorate începând cu data de 3 aprilie, cu mult peste cele inițiale care erau cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. Totodată, li amenda pentru persoanele juridice a crescut începând cu aceeași dată, de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Maximul sancțiunilor suportate de persoanele juridice poate a fost stabilit la 70.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe