Județele în care Viorica Dăncilă a „câștigat” în fața lui Klaus Iohannis. De unde provin românii care au votat-o pe candidata PSD în număr mare

Raluca Juncu 25.11.2019, 12:34
Județele în care Viorica Dăncilă a „câștigat” în fața lui Klaus Iohannis. De unde provin românii care au votat-o pe candidata PSD în număr mare

Românii și-au ales ieri viitorul președinte al țării pentru următorii cinci ani. Secțiile de votare, din țară și din străinătate, s-au închis la ora 21:00, ora locală, iar la scurt timp după a fost publicat și scorul obținut de către fiecare candidat.

Klaus Iohannis a fost aseară marele învingător în cursa electorală pentru Cotroceni. El a fost reales de către români pentru a conduce România și în următorii cinci ani de acum înainte. La polul opus, Viorica Dăncilă a obșinut un scor semnificativ mai redus, dar care a fost asigurat prin prisma voturilor din număr mare provenite din anumite județe.

Biroul Electoral Central a anunțat că a centralizat până acum 99,67% dintre voturile pentru turul II al alegerilor prezidențiale, din 19.522 secţii, din țară. Klaus Iohannis a obţinut 6.437.151 voturi, adică 65,88%, iar Viorica Dăncilă 3.334.000, reprezentând 34,12%, potrivit datelor provizorii centralizate în această dimineață de AEP.

În rezultatul de până acum la alegerile prezidențiale nu au fost luate în calcul voturile din diaspora care mai pot ridica cu câteva procente scorul. Însă dată fiind diferența semnificativă a scorului dintre cei doi candidați, nu se întrevăd schimbări în privința schimbării balanței în favoarea Vioricăi Dăncilă. Așadar, Klaus Iohannis nu își vede funcția amenințată în niciun fel.

Singurele județe roșii de pe harta României

Potrivit datelor furnizate de Autoritate Electorală Permanentă, Viorica Dăncilă a obținut un scor mai mare comparativ cu rivalul său electoral în cinci județe din țară.
Judeţele în care a obţinut cele mai multe voturi, devansându-l astfel pe Klaus Iohannis, sunt Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman. În acesta din urmă, Viorica Dăncilă a obținut cel mai mare scor-59,9%. Situația celorlalte „județe câștigătoare” arată cam așa:

  • Teleorman: Viorica Dăncilă 59,1%, Klaus Iohannis 40,8%
  • Giurgiu: Viorica Dăncilă 55%, Klaus Iohannis 44,9%
  • Olt: Viorica Dăncilă 54,2%, Klaus Iohahnis 45,7%
  • Mehedinţi: Viorica Dăncilă 52,2%, Klaus Iohannis 47,7%
  • Gorj: Viorica Dăncilă 51,9%, Klaus Iohannis 49%

Totodată, județul în care Viorica Dăncilă a pierdut rușinos în fața contracandidatului său este județul Sibiu. Potrivit datelor AEP, după numărarea a 90% din voturi, datele arată în Sibiu că Viorica Dăncilă a obţinut 14,7%, iar Klaus Iohannis- 85,2%.

Județele în care a câștigat Viorica Dăncilă. Foto: mediafax.ro
Județele în care a câștigat Viorica Dăncilă. Foto: mediafax.ro

PSD, cel mai prost scor din istorie

Scurtinul a adus cele mai proaste rezultate din istorie pentru Partidul Social Democrat. În acest sens, viitorul Vioricăi Dăncilă este mai multe decât incert la conducerea partidului. Presiunile din partea reprezentanților membrilor PSD au venit la scurt timp după anunțarea rezultatelor. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a spus clar că nu va părăsi șefia PSD decât în urma unei adunări a Comitetului executiv al partidului. „Continuăm lupta!”, spune Dăncilă într-o postare pe Facebook.

 

Urmăriți Impact.ro și pe