Județele din România unde ninge deja. Avertisment serios pentru șoferi

Andra Daoud 09.11.2021, 14:07
Județele din România unde ninge deja. Avertisment serios pentru șoferi

Au căzut deja primii fulgi de nea din acest sezon, în trei județe din România. În toată țara au scăzut temperaturile, iar în sud este în vigoare o avertizare meteo de ploi și vânt. Autoritățile atrag atenția șoferilor să nu plece la drum în zonele respective dacă nu au mașinile pregătite pentru iarnă.

Județele din România unde ninge deja

Marți dimineața a căzut prima zăpadă din acest sezon. Primii fulgi de nea au apărut în județul Harghita, la peste 1400 de metri altitudine, iar meteorologii au anunțat încă de ieri că vom avea de-a face cu ninsori în Carpații Meridionali și Orientali.

În noaptea de luni spre marți a plouat în Harghita, iar spre dimineață ploaia s-a transformat în zăpadă. Diferența de temperatură de la o zi la alta a fost și de 10 grade, iar starea vremii s-a înrăutățit brusc. Autoritățile au anunțat că utilajele de deszăpezire au intrat deja în acțiune în zonele înalte ale județului Harghita, mai exact pe DN12A, DN12C și DN15.

În acest moment acționăm cu 16 utilaje care au împrăștiat peste 24 de tone de materiale antiderapante în primele ore ale dimineții. Cu toate că stratul de zăpadă nu este consistent, îi avertizăm pe șoferi să circule cu prudență și să nu plece la drum dacă nu au mașinile pregătite pentru iarnă! au transmis cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov.

Și pe anumite porțiuni de drum din județul Bacău se împrăștie material antiderapant, după ce a început să ningă slab, iar temperatura este de -1 grad.

Și în Munții Făgăraș s-a depus primul strat de zăpadă

Potrivit Salvamont Argeș, și în Munții Făgăraș a început să ningă, iar la altitudini de peste 1.800 metri s-a depus deja un strat consistent de zăpadă. Cei care au drum în zonă și turiștii care vor să meargă la munte sunt sfătuiți să nu plece la drum decât dacă au cauciucuri de iarnă și mașina echipată corespunzător pentru vreme rea.

Stratul proaspăt de zăpadă măsoară aproximativ 3 centimetri și este în creștere. Vântul bate moderat, iar temperatura resimțită este minus 5 grade. Recomandăm turiștilor să acorde atenție sporită în efectuarea turelor alpine și echipament corespunzător turelor de iarnă, au anunțat cei de la Salvamont Argeș.

Temperaturi mai mici decât cele specifice acestei perioade

Valul de frig venit dinspre Rusia face ca temperaturile să fie cu câteva grade mai scăzute decât cele specifice începutului de noiembrie. Meteorologii spun că valul de frig va trece și că spre sfârșitul lunii noiembrie temperaturile vor reveni la normal.

În această săptămână este anunțată vreme închisă în toată țara. Plouă moderat în sudul Transilvaniei, nordul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat 25-35 l/mp. Alerta de vreme rea expiră în noaptea aceasta.

Urmăriți Impact.ro și pe