Judecătorii au dat decizia în cazul vloggerului Colo. Anunțul magistraților este categoric

Luiza Moldovan 10.06.2020, 18:32

Vloggerul Alexandru Bălan, cunoscut pe YouTube sub numele de Colo, a fost eliberat miercuri după-amiază și plasat sub măsura controlului judiciar. Aseară fusese reținut de polițiștii de la Secția 9 din București. El este cercetat pentru infracțiuni de instigare publică.

Anunțul magistraților în privința lui Colo

Măsura controlului judiciar durează 60 de zile, timp în care vloggerul nu are voie să publice conținut pe nicio rețea de socializare.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul este obligat să respecte interdicţia prev. de art. 215 alin. 2 litera e) C. proc. pen. – să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta – postarea în spațiul online (de ex. YouTube, Instagram, Facebook, Tik Tok) de videoclipuri de tip live streaming, vlog”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori:

„În luna august 2019, inculpatul a realizat un videoclip de tip vlog/live streaming în care își instiga urmăritorii și abonații să realizeze infracțiuni de viol cu precădere asupra persoanelor de sex femeiesc minore, considerând că aceste fapte sunt justificate având în vedere aspectul fizic al acestora şi vestimentaţia sumară, videoclip ce a fost înregistrat şi postat pe platforma online YouTube, videoclipul fiind vizualizat de aproximativ 77.000 de persoane”.

Colo e primul vlogger care răspunde în fața Justiției pentru conținutul postat pe internet
Colo e primul vlogger român care răspunde în fața Justiției pentru conținutul postat pe internet

Colo este primul content creator care răspunde pentru conținutul plasat în online

Este prima decizie de acest fel a Justiției din România, care privește conținutul online. Vloggerul devine prima persoană care plătește cu libertatea pentru conținutul inadecvat postat în mediul online. Colo și-a cerut scuze public pentru postarea cu totul inadecvată.

Mai multe companii producătoare de bunuri și servicii și-au plasat produsele pe pagina de YouTube a vloggerului și nu și le-au retras decât după izbucnirea scandalului în presă, nu după postarea cu conținut inadecvat. Sunt mărci de prestigiu care și-au legat numele de cel al lui Colo și care nu s-au dezis de asocierea cu el decât după izbucnirea scandalului în presă.

Urmăriți Impact.ro și pe