Jucăriile pe care părinții nu trebuie să le cumpere de 1 iunie. Avertismentul lansat de ANPC

Badea Violeta 28.05.2022, 12:21
Jucăriile pe care părinții nu trebuie să le cumpere de 1 iunie. Avertismentul lansat de ANPC

Mai sunt doar câteva zile până la Ziua Copilului, 1 iunie, așa că părinții au început deja să cumpere jucării pentru cei mici. Atenție, nu toate sunt însă recomandate. Avertismentul vine din partea conducerii Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Iată la ce ar trebui să fie atenți părinții!

ANPC avertizează cu privire la jucăriile oferite de Ziua Copilului

Cu doar câteva zile înainte de 1 iunie, conducerea ANPC a ținut să transmită un avertisment important părinților care vor să le facă o bucurie copiilor și le cumpără tot felul de jucării.

Directorul General al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, Paul Anghel, a spus că unele dintre ele sunt extrem de periculoase și, prin urmare, a dorit să le ofere câteva sfaturi utile celor care au micuți acasă.

Recomandările vin în urma constatărilor anterioare ale comisarilor de la protecţia consumatorilor, dar şi a experienţelor înregistrate în alte state.

Prin urmare, Paul Anghel a transmis, prin intermediul unei postări de pe Facebook, că verificările ANPC au arătat că în magazine existau jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă.

În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a scris oficialul ANPC.

ANPC, sfaturi pentru parintii care achizitioneaza jucarii micutilor
ANPC, sfaturi pentru parintii care achizitioneaza jucarii micutilor

Atenție la jucăriile care imită produse alimentare

De asemenea, acesta a ținut să atragă atenția și asupra jucăriilor care imită diferite mâncăruri, fructe, legume sau dulciuri. Potrivit lui Paul Anghel, aceste obiecte pot fi atractive pentru copii și pot fi confundate cu adevăratele produse alimentare.

„Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, a scris Paul Anghel.

Recomandările ANPC privind achiziționarea jucăriilor:

  • achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţâ fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;
  • alegeţi jucării potrivite vârstei copilului, capacităţilor şi aptitudinilor sale. Jucăriile trebuie să fie  însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;
  • verificaţi cu atenţie dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

* coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );

* numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

* marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

  • verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.
  • nu cumpăraţi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.
  • pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.
  • jucăriile care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.
  • patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
  • este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate.
Urmăriți Impact.ro și pe