Joe Biden s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin. Când și unde e posibil să stea cei doi lideri față în față

Beatrice Dumitru 06.10.2022, 23:51
Joe Biden s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin. Când și unde e posibil să stea cei doi lideri față în față

O întâlnire de gradul trei a avut loc ultima dată între președintele Joe Biden și Vladimir Putin în anul 2021, la Geneva, în Elveția. De atunci și până la invadarea Ucrianei de către Rusia, cei doi lideri au mai discutat decât la telefon. Anul acesta, există posibilitatea unei noi întrevederi între aceștia.

Ce a spus Joe Biden despre o întâlnire cu Vladimir Putin

În luna august, președintele indonezian Joko Widodo a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că Vladimir Putin și Xi Jinping vor participa la summitul G20, organizat în țara sa, notează BFM TV.

Președintele american Joe Biden a dat de înțeles, joi, că nu exclude posibilitatea de a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, în timpul summitului G20 din noiembrie de la Bali, Indonezia „Rămâne de văzut”, le-a răspuns Joe Biden reporterilor, întrebat despre posibilitatea de a discuta direct cu liderul rus în timpul summitului. Anterior, Casa Albă precizase că o astfel de întâlnire nu este imposibilă.

Volodimir Zelenski ar putea participa la summit

Dar planurile de călătorie ale celor doi lideri trebuie confirmate, însă Executivul american a spus că în cazul în care liderul de la Kremlin va merge la summitul G20, atunci ar urma să participe și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, chiar dacă țara sa nu este membră a grupului.

În schimb, Joe Biden a afirmat spus că este „sigur” că va avea o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, dacă acesta va ajunge în Bali. Până în acest moment, nu este sigur că Vladimir Putin și Xi Jinping vor fi prezenți în Indonezia. Războiul lansat în Ucraina pe 24 februarie a izolat Rusia pe scena internațională, în timp ce liderul chinez își limitează călătoriile în străinătate din cauza Covid-19.

Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit ultima dată față în față în iunie 2021, la Geneva, în Elveția, unde au discutat timp de două ore. Cu doar trei zile înainte de invadarea Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron anunța o întrevedere între Joe Biden și Vladimir Putin. Ulterior, Casa Albă confirmase că liderul de la Washington fusese de acord „în principiu” să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său rus, însă aceasta nu a mai avut loc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...