Joe Biden își joacă ultima carte. Ultima declarație înaintea alegerilor: „Puterea în America este acolo unde a fost întotdeauna: în mâinile poporului”

Elena Avramescu 08.11.2022, 08:24
Joe Biden își joacă ultima carte. Ultima declarație înaintea alegerilor: „Puterea în America este acolo unde a fost întotdeauna: în mâinile poporului”

SUA se află în ajunul dinaintea alegerilor care pot schimba complet puterea politică, astfel că președintele Joe Biden a decis să-și joace ultima care și i-a îndemnat pe americani să apere democraţia într-o ultimă pledoarie. Aceste alegeri pot să îi afecteze susţinerea politică în Congres şi chiar să îl pună pe Donald Trump în top pentru scrutinul prezidenţial din 2024, transmite AFP.

Lui Joe Biden îi este frică pentru democrația din SUA

„Acum este momentul să apăraţi democraţia. Ştim în mod visceral că democraţia noastră este în pericol”, a declarat preşedintele Statelor Unite.

Declarația a venit în contextul în care candidaţi republicani sunt hotărâți să facă o contestație în cazul în care se vor confrunta cu o eventuală înfrângere.

„Vom fi prezenţi. Puterea în America este acolo unde a fost întotdeauna: în mâinile voastre, în mâinile poporului”, a mai spus Joe Biden la un miting de campanie într-o universitate din Maryland.

Noile alegeri sunt extrem de importante pentru Joe Biden, care a fost ales preşedinte grație sprijinului comunităţii afro-americane pe care a încercat să o mobilizeze din nou în ultimele zile.

Se pare că Joe Biden a vrut să-i prezinte pe republicani drept partidul care doreşte să renunţe la progresele începute sub mandatul său, în timp ce Donald Trump a creat panică în legătură cu o posibilă anunţare a candidaturii sale la scrutinul prezidenţial din 2024.

Plan pentru descurajarea Rusiei. SUA trimit mai multi soldati in România. Anuntul lui Joe Biden
Presedintele SUA joe Biden

Nu doar Donald Trump vrea un nou mandat pentru postul de președinte al SUA, ci și Joe Biden, care a menționat că intenţionează să candideze din nou în 2024, dar acest lucru nu este văzut cu ochi buni de politicienii din tabăra democrată atât din cauza vârstei, cât şi a lipsei sale de popularitate.

„Există un sentiment de urgenţă la dreapta, un sentiment că totul se prăbuşeşte şi există o datorie morală de a face ceva în privinţa asta. Această urgenţă, nu ştiu de ce, nu este simţită la fel de partea albastră, tabăra democraţilor”, a spus Marisha Camp, o fotografă din New York, îngrijorată din cauza situației politice actuale din SUA.

„Ştim în adâncul sufletelor noastre că acestea sunt alegeri pentru a salva ţara”, a spus și Blake Masters, candidat republican în statul Arizona.

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, este de părere că autorităţile nu au reușit să identifice „nicio ameninţare credibilă, specifică” din interior la adresa securităţii acestor alegeri care au ca scop reînnoirea întregii Camere a Reprezentanţilor şi o treime din Senat.

Republicanii sunt de părere că pot obţine majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, acolo unde Partidul Democrat are o majoritate destul de fragilă.

Kevin McCarthy, un posibil viitor preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a decalrat că nu este de acord cu acordarea unui cec în alb Ucrainei dacă Partidul Republican câştigă majoritatea, însă sprijinul SUA pentru Ucraina va rămâne în picioare, indiferent de rezultatele acestor alegeri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...