Joe Biden, decizie care va înfuria statul Israel. Ce vrea să facă pentru palestinieni

Nicu Stan 08.04.2021, 08:55
Joe Biden, decizie care va înfuria statul Israel. Ce vrea să facă pentru palestinieni

Joe Biden, decizie care va înfuria statul Israel. Ce vrea să facă pentru palestinieni. Președintele  a anunţat deja Congresul american. Despre ce este vorba, citiți în articolul de mai jos.

America enervează la maxim Israelul. Ce a anunțat președintele SUA, Joe Biden

Joe Biden a luat o decizie care va înfuria tare statul Israel. SUA au anunţat reluarea ajutoarelor financiare către palestinieni. A fost deja stabilit un ajutor financiar pentru Palestina în valoare de 235 de milioane de dolari.

Administraţia Joe Biden a deja anunţat Congresul american că intenţionează să reia programul de asistenţă pentru palestinieni care include 150 de milioane de dolari prin Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), 75 de milioane de dolari pentru a sprijini economia şi 10 milioane de dolari care vor fi folosiți pentru asistenţă pentru dezvoltare.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului in SUA
Gilad Erdan, ambasadorul Israelului in SUA

Joe Biden schimbă abordarea adoptată de Donald Trump

Astfel, ambasadorul israelian în SUA şi-a exprimat ”dezamăgirea” faţă de această decizie, informează Agerpres. Preşedintele democrat Joe Biden a spus că doreşte să schimbe abordarea pe care o avea Donald Trump și despre care palestinienii spuneau că a fost excesiv de favorabilă Israelului.

”Ajutorul american acordat poporului palestinian corespunde intereselor şi valorilor Statelor Unite. Este un ajutor crucial acordat celor care au nevoie, favorizează dezvoltarea economică şi sprijină dialogul israeliano-palestinian, coordonarea securităţii şi stabilitatea”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

America vrea ca Israelul să coexiste cu Palestina

Noua administraţie de la Washington promisese mai demult să reia asistenţa economică şi umanitară de sute de milioane de dolari, însă să și lucreze pentru redeschiderea misiunii diplomatice palestiniene la Washington.

Astfel, colaboratorii lui Joe Biden au afirmat că vor ca împăcarea Israelului cu Palestina să devină o prioritate în politica SUA. Washingtonul  acţionează prudent şi a lăsat de înțeles că deciziile majore vor fi luate după alegerile din Israel, care au avut loc de curând, şi alegerile parlamentare şi prezidenţiale palestiniene, care vor avea loc în 22 mai şi 31 iulie.

Donald Trump tăiase fondurile destinate refugiaților

Donald Trump a blocat aproape întreaga asistenţă după ce a tăiat relaţiile cu Autoritatea Palestiniană, în anul 2018. Măsura de atunci a vizat anularea ajutorului pentru finanţarea UNRWA, care furnizează asistenţă celor 5,7 milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi în Orientul Mijlociu.

De asemenea, fondurile destinate refugiaţilor palestinieni nu vor atunge nivelul celor 365 de milioane de dolari pe care America i-a furnizat agenţiei internaţionale în anul 2017.

Ambasadorul israelian în SUA, dezamăgit de anunțul lui Joe Biden

Ambasadorul Israelului în America s-a arătat dezamăgit după ce Washingtonul a anunţat că va relua ajutorul acordat Agenţiei ONU, destinat  pentru refugiaţii palestinieni.

”Mi-am exprimat dezamăgirea şi dezacordul cu privire la decizia de a relua finanţarea pentru UNRWA fără să existe siguranţa că anumite reforme sunt îndeplinite, în special pentru a pune capăt incitării (la antisemitism) şi pentru a retrage conţinuturile antisemite din programele şcolare”, a afirmat ambasadorul israelian la Washington, Gilad Erdan.

Urmăriți Impact.ro și pe