Jens Stoltenberg face anunțul zilei despre războiul din Ucraina. Decizia pe care a luat-o Vladimir Putin, dezvăluită de secretarul general al NATO

Ana Anitoiu 23.03.2023, 08:16
Jens Stoltenberg face anunțul zilei despre războiul din Ucraina. Decizia pe care a luat-o Vladimir Putin, dezvăluită de secretarul general al NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un anunț despre războiul din Ucraina, precizând ce decizie a luat președintele rus Vladimir Putin, la mai bine de un an de când a dat startul invaziei, numind-o „operațiune militară specială”.

Jens Stoltenberg, despre planurile lui Vladimir Putin

Secretarul general al NATO a declarat că președintele Rusiei nu are planuri imediate de pace în Ucraina. Jens Stoltenberg a adăugat că, din acest motiv, Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor Kievului pe o perioadă lungă de timp, iar statele membre ale Alianței Nord-Atlantice ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare.

„Preşedintele Putin nu plănuieşte pacea, el plănuieşte mai mult război. (…) La summitul nostru de la Vilnius, din iulie, mă aştept ca aliaţii să convină asupra unui nou angajament, mai ambiţios, de investiţii în apărare, cu un minim de 2% din PIB care să fie investit în apărarea noastră”, a declarat Jens Stoltenberg la momentul publicării raportului anual al NATO.

Jens Stoltenberg

Conform raportul anual al NATO, publicat marţi, doar şapte din cele 30 de state membre, adică Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Polonia, Grecia şi ţările baltice, au îndeplinit obiectivul actual de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB în 2022. Franţa, cu 1,89%, şi Germania, cu 1,49%, nu au reuşit să atingă acest obiectiv.

Jens Stoltenberg a precizat că Rusia este dispusă să facă multe victime pentru nişte câştiguri minime și că îşi măreşte producţia industrială militară şi se apropie de regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord şi altele, pentru a încerca să obţină mai multe arme.

Jens Stoltenberg: „China trebuie să fie descurajată să ajute Rusia cu arme”

De asemenea, secretarul general al NATO a declarat că este important ca Beijingul să fie descurajat să furnizeze arme Moscovei, care duce lipsă de muniţii-cheie. China, al cărei lider, Xi Jinping, a vizitat Moscova la începutul săptămânii, a fost informată de membrii Alianței Atlanticului de Nord că vor exista consecinţe dacă îl va ajuta pe Vladimir Putin.

Jens Stoltenberg a mai declarat că un efort serios al Chinei de a acţiona ca mediator în războiul declanșat de Rusia în Ucraina trebuie să fie însoţit de o încercare de a înţelege perspectivele Kievului şi de a se angaja în dialog direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general al NATO a subliniat faptul că Beijingul nu a condamnat încă invazia rusă.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a declarat că până acum, Occidentul a furnizat suficiente echipamente militare pentru a le permite ucrainenilor să recucerească teritorii după invazia iniţială din 24 februarie 2022. Oficialul a precizat că NATO nu este parte în conflict, iar membrii alianţei au luat propriile decizii privind furnizarea de arme şi au lăsat hotărârile de pe câmpul de luptă în seama comandanţilor ucraineni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...