Japonezii au inventat un nou test Covid. Primești rezultatul în doar cinci minute

Ana Anitoiu, Narcisa Tomulescu 22.04.2021, 08:45
Japonezii au inventat un nou test Covid. Primești rezultatul în doar cinci minute

Japonezii au inventat un nou test Covid-19, ce oferă rezultatul în doar cinci minute, mult mai repede față de cele PCR. Cercetătorii care au lucrat la el au explicat că acesta nu necesită aplicarea unor proceduri complicate și că va putea fi folosit pentru monitorizarea rapidă a persoanelor purtătoare de coronavirus în cadrul unor unități medicale.

Cum funcționează noul test Covid-19 inventat de japonezi

Noul test Covid-19 a fost inventat de o echipă de cercetători japonezi ce a inclus, printre alții, specialişti de la Universitatea din Tokyo și Institutul de cercetare Riken. Noua metodă de depistare a infectării cu coronavirus constă în plasarea unor mostre pe o placă specială din sticlă pe care au fost realizate un milion de crestături pe centimetru pătrat, acestea având rolul unor camere de microtestare.

Fiecare cameră de microtestare are un reactiv, în așa fel încât atunci când o mostră conţine acidul ribonucleic (ARN) al noului coronavirus, respectivul compartiment produce lumină. Noul test Covid-19 diferă față de cele obișnuite, care se bazează pe o reacţie de polimerizare în lanţ (PCR). Metoda rapidă nu necesită amplificarea ARN-ului coronavirusului, pentru că şi o cantitate microscopică din virus poate fi depistată în camerele de microtestare.

Japonezii au inventat un nou test Covid. Primesti rezultatul in doar cinci minute
Coronavirusul va fi depistat in cinci minute de noul test Covid-19 inventat de japonezi

Explicația unuia dintre principalii cercetători în dezvoltarea noului test Covid-19

Potrivit unuia dintre cercetătorii principali de la Riken, Rikiya Watanabe, noua metodă pentru depistarea coronavirusului nu necesită folosirea unor proceduri complicate. Specialistul a spus că, după ce noul test Covid-19 va ajunge pe piață, acesta va putea fi utilizat pentru monitorizarea rapidă a persoanelor purtătoare de virus în cadrul unor unităţi medicale.

Noul test Covid-19 diferă mult de testul standard PCR ce are nevoie de o oră sau mai mult pentru a fi realizat. Spre deosebire de acesta, rezultatele testului pentru depistarea COVID-19 prin noua tehnologie pot fi obţinute în mai puţin de cinci minute. Rikiya Watanabe a precizat că obiectivul echipei cu care lucrează este că aceste noi teste rapide să poată fi vândute în câţiva ani.

Nemții, în competiție cu japonezii pentru revoluționarea testării Covid-19

Această echipă de cercetători din Japonia nu este singura care încearcă să revoluționeze testarea pentru coronavirus, în contextul în care unii specialiști, printre care CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, anticipează că vaccinarea anti-Covid-19 va fi necesară în fiecare an și că virusul nu va dispărea. Nemții și-au propus același obiectiv. Dezvoltatorii unei companii germane din Munchen au anunțat o aplicație ce anunță dacă o persoană a fost infectată cu coronavirus prin simpla scanare a ochilor acesteia.

Această metodă ar fi și mai rapidă decât cea anunțată de japonezi, deoarece ar dura doar aproximativ trei minute, spre deosebire de cinci. În plus, eficacitatea de care dă dovadă aplicația ar fi una destul de ridicată, de 95%. Procedura presupune folosirea unei fotografii a ochilor făcută cu camera oricărui smartphone. Virusul este depistat prin intermediul unei inflamații simptomatice a membranei conjunctive oculare, denumită și ”ochi roz”. Mai multe detalii, AICI!

”Am reușit să izolăm Covid din peste două milioane de nuanțe diferite de roz. Deschideţi aplicaţia, faceţi o poză a ambilor ochi, o trimiteţi pentru evaluare, apoi se poate stoca rezultatul evaluat sub formă de cod QR în smartphone-ul persoanei testate”, a explicat Wolfgang Gruber, directorul Semic RF, compania care a dezvoltat aplicația.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...