Israelul și Libanul au făcut istorie. Au semnat un acord privind frontiera maritimă chiar dacă se află în război

Elena Avramescu 27.10.2022, 14:56
Israelul și Libanul au făcut istorie. Au semnat un acord privind frontiera maritimă chiar dacă se află în război

În cursul zilei de astăzi, liderii israelieni și libanezi au decis să semneze un acord care va face istorie, cu privire la frontiera maritimă, fiind negociat de Statele Unite ale Americii. Acest lucru nu face altceva decât să dovedească o depășire diplomatică a mai multor decenii destul de dure și ostile, deschizându-se astfel calea către exploatarea resurselor energetice offshore.

Acord privind frontiera maritimă între Israel și Liban

Mai exact, președintele libanez Michel Aoun a decis să semneze o scrisoare de aprobare a acordului la Baada, care a fost urmată de semnătura premierului Yair Lapid la Ierusalim. Prin urmare, în scurt timp va avea loc o ceremonie de predare-primire la baza de menținere a păcii a ONU din Naqoura, localizată pe frontieră.

Yair Lapid vede acest acord ca pe o realizare uriașă, iar negociatorul libanez Elias Bou Saab este de părere că acesta este începutul unei noi ere între cele două părți, cu toate că teoretic se află în război. Partea și mai bună este aceea că acordul reușește să elimine o posibilă sursă de conflict între Israel și gruparea libaneză Hezbollah, care se știe că este susținută de Iran, și chiar poate duce la atenuarea crizei economice din Liban.

Israelul si Libanul au facut istorie
Israel si Liban

După semnarea acordului, Amos Hochstein, emisarul american care a mediat negocierile, este ferm convins că acordul va rezista indiferent de schimbările de lideri în ambele țări. Următoarele alegeri din Israel vor avea loc la data de 1 noiembrie, iar mandatul lui Aoun se va încheia pe 31 octombrie, tocmai de aceea acordul ar trebui menținut „indiferent de cine va fi ales foarte curând ca viitor președinte al Libanului”.

În plus, o nouă descoperire de resurse energetice în largul mării ar reprezenta un beneficiu extrem de mare, ceea ce va da valuta forte extrem de necesară.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Am auzit despre acordurile Abraham. Astăzi există o nouă eră. Ar putea fi acordul Amos Hochstein”, a declarat Saab, făcând referire la normalizarea din 2020 a legăturilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain, mediată de SUA.

„Nu se întâmplă în fiecare zi ca o țară inamică să recunoască statul Israel, într-un acord scris, în fața comunității internaționale”, a spus și Lapid în fața guvernului său.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...