Israelul semnează un acord comercial istoric cu Emiratele Arabe Unite, cel mai mare acord cu orice țară arabă

Elena Avramescu 01.06.2022, 09:17
Israelul semnează un acord comercial istoric cu Emiratele Arabe Unite, cel mai mare acord cu orice țară arabă

Cu obiectivul declarat de creștere a comerțului bilateral anual la peste 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani, acordul comercial este cel mai mare dintre Israel și orice țară arabă. Acesta acoperă 96% din comerțul dintre cele două țări din Orientul Mijlociu, care anul trecut a ajuns la 885 de milioane de dolari, potrivit ministrului economiei israelian.

Acord comercial unic semnat între Israel și Emiratele Arabe Unite

Israelul și Emiratele Arabe Unite au încheiat marți un acord de liber schimb de mai multe miliarde de dolari, cel mai recent produs al acordului de normalizare istoric al celor două țări în 2020, cunoscut sub numele de Acordurile Abraham.

Pentru a ilustra viteza și amploarea comerțului dintre Emiratele Arabe Unite și Israel care a avut loc de când cei doi au stabilit relații oficiale în august 2020, acea cifră bilaterală este de peste două ori volumul comerțului Israelului cu Egiptul în 2021, care a fost de 330 de milioane de dolari, iar Israelul și Egiptul au un acord de pace în vigoare din 1979.

Ministrul Economiei și Industriei din Israel, Orna Barbivai, și omologul său, ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite, Abdulla bin Touq Al Marri, au semnat acordul la Dubai după luni de negocieri.

Semnarea a deschis „un nou capitol în istoria Orientului Mijlociu”, a scris ministrul emirat al comerțului, Thani Al Zeyoudi, pe Twitter.

„Acordul nostru va accelera creșterea, va crea locuri de muncă și va duce la o nouă eră de pace, stabilitate și prosperitate în regiune.”

Pentru Jon Medved, CEO al platformei de crowdfunding OurCrowd și capitalist de risc pe scena tehnologică din Israel, încrederea între cele două țări este cheia pentru a vedea mai multe investiții.

„Încrederea nu este ceva ce se poate construi într-o lună sau două, dar cred că există o bunăvoință enormă”, i-a spus Medved lui Dan Murphy de la CNBC înainte de semnarea acordului.

Firma sa a investit deja în Emiratele Arabe Unite, a angajat angajați în Golf și a primit un statut de reglementare de la Abu Dhabi Global Market, o zonă liberă din Emiratele Arabe Unite.

„Deși cred că încrederea nu este ceva în care pocnești degetele și se întâmplă instantaneu, cred că pașii sunt făcuți la nivel politic și uman care creează încredere și acest lucru va duce la oportunități extraordinare de afaceri.” spuse Medved.

Semnarea acordului a venit pe fondul reînnoirii violențelor dintre israelieni și palestinieni.

Luni, mii de naționaliști israelieni au înconjurat complexul Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, scandând insulte anti-musulmane, unii atacând fizic palestinieni și câțiva arestați pentru că au stropit un jurnalist palestinian cu gaze lacrimogene. Demonstranții s-au adunat pentru comemorarea cuceririi de către Israel a orașului vechi al Ierusalimului în războiul de șase zile din 1967.

Acord comercial unic semnat îintre Israel si Emiratele Arabe Unite
Acord comercial unic semnat îintre Israel si Emiratele Arabe Unite

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a condamnat luni într-o declarație ceea ce a descris drept „asaltarea” complexului Al-Aqsa de „coloniști extremiști sub protecția forțelor israeliene”. De asemenea, a cerut autorităților israeliene „să-și asume responsabilitatea pentru a reduce escaladarea și a pune capăt tuturor atacurilor și practicilor care duc la continuarea tensiunilor”.

Alte orașe din Cisiordania au avut, de asemenea, violențe și atacuri asupra caselor din cartierele palestiniene de către grupuri de israelieni. Peste 160 de palestinieni au fost răniți, unii dintre cei fiind loviti de gloanțe reale după ce au organizat un contra-protest, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a condamnat comportamentul extremist și a promis că orice persoană implicată va fi arestată.

Luni, mass-media care au fost invitate la semnarea acordului comercial li s-a spus că nu mai pot participa, a informat Reuters, menționând că nu a fost dat niciun motiv pentru schimbarea bruscă.

Al Aqsa se află în orașul vechi al Ierusalimului de Est majoritar arab, care a fost anexat de Israel din 1967, dar nu este recunoscut la nivel internațional. Ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel este clasificată de Națiunile Unite drept o încălcare a dreptului internațional.

Relația economică din ce în ce mai mare dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, o țară musulmană care susține oficial statutul palestinian, a rămas până acum în mare parte neatinsă de diferențele politice ale țărilor cu privire la conflictul israelo-palestinian.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...