Trei persoane au fost ucise într-un presupus atac palestinian din Israel

Elena Avramescu 06.05.2022, 11:09
Trei persoane au fost ucise într-un presupus atac palestinian din Israel

Cel puțin trei persoane au fost ucise în ceea ce poliția suspectează că a fost un atac palestinian în orașul central israelian Elad, de ziua independenței țării. Martorii și respondenții de urgență au spus că atacatorii au folosit topoare. Primarul din Elad i-a îndemnat pe locuitori să rămână în casă cât timp forțele de securitate încă funcționează, relatează Reuters.

Atac sângeros în Israel, soldat cu trei morți

Poliția a instituit blocaje rutiere pentru a încerca să-i prindă pe atacatorii care au fugit de la fața locului, la aproximativ 15 km (9 mile) de Tel Aviv.  Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că trei persoane au fost ucise, iar alte două au fost tratate deoarece aveau răni grave.

„Bucuria Zilei Independenței a fost întreruptă într-o clipă. Un atac criminal în Elad care șochează inima și sufletul. Nu vom ceda terorii”, a postat ministrul israelian de externe Yair Lapid pe Twitter.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat atacul. Agenția oficială de știri palestiniană WAFA l-a citat spunând că „uciderea civililor palestinieni și israelieni nu va duce decât la o mai mare deteriorare a situației”. În ultimele săptămâni, au existat o serie de atacuri arabe de stradă în Israel.

Înainte de Elad, palestinienii și membrii minorității arabe a Israelului au ucis 15 persoane, inclusiv trei ofițeri de poliție și un agent de securitate, în atacuri din Israel și Cisiordania care au vizat în mare parte civili. Israelul a răspuns prin raiduri de arestare în orașele și satele palestiniene, care au declanșat adesea ciocniri și au adus numărul palestinienilor uciși de forțele israeliene de la începutul anului la cel puțin 40.

Atac sangeros in Israel, soldat cu trei morti
Atac sangeros in Israel

Victimele includ membri înarmați ai unor grupuri militante, atacatori și trecători.

Joi, confruntările au izbucnit din nou între palestinieni și poliția israeliană la complexul Moscheei Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului, deși au fost mult mai limitate decât ciocnirile care au izbucnit săptămânal în ultima lună. Vizitatorilor evrei li s-a permis intrarea în zonă, joi, după ce intrarea lor în situl a fost suspendată în ultimele 10 zile din luna sfântă musulmană Ramadan.

Hamas, gruparea islamistă palestiniană care controlează Gaza, a lăudat atacul Elad, dar nu și-a revendicat responsabilitatea. A spus că atacul a fost un răspuns la acțiunile israeliene de la locul sfânt din Ierusalim.

Yehya Al-Sinwar, șeful Hamas din Gaza, a declarat la începutul acestei săptămâni: „Cine are o pușcă trebuie să o aibă pregătită, iar cine nu are o pușcă trebuie să-și pregătească cuțitul sau toporul”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...