Se strigă discriminare la Timișoara. La două săptămâni după ce Jador a fost interzis pe scenă, Filarmonica a găzduit un spectacol în care s-au auzit și manele, dar și câteva cuvinte obscene. „Vinovatul”, unul dintre cei mai celebri comedianți din România, ar fi vrut să demonstreze că „se poate”, după ce a văzut pe platformele de social media întregul scandal izbucnit după decizia Primăriei și a autorităților locale.
Acum două săptămâni, autoritățile locale din Timișoara au interzis un concert de manele ce ar fi urmat să fie susținut de Jador pe scena Filarmonicii „Banatul”. Marți, 3 mai, pe aceeași scenă, Micutzu, un celebru comediant, și-a deschis spectacolul de stand-up pe muzica cântărețului. Apoi, în aplauzele publicului, și-a explicat alegerea muzicală, în stilu-i caracteristic:
„A zis cineva pe Facebook „Bă, dacă nu îl lăsaţi pe Jador să cânte, îi lăsaţi pe ăştia să zică p**a?”. Noi am spus „Corect! Aşa că iată şi Jador şi p**a””, a spus comediantul.
O înregistrare video a momentului a fost publicată și pe pagina sa de Facebook, cu descrierea: „E bună și libertatea de exprimare. Filarmonica Banatul Timișoara P.s. Mulțumim din suflet, timișoreni. A fost absolut minunat!”
Punctul de vedere nu a fost susținut de toată lumea. Primarul orașului şi autorităţile locale din Timişoara au fost acuzate de discriminare după ce un concert de manele al lui Jador, pe scena Filarmonicii Banatul, a fost interzis.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mezzosoprana Aura Twarowska, care a concurat pentru postul de director al Filarmonicii „Banatul” împotriva actualului director, a susținut, tot printr-un mesaj postat în mediul online, că astfel de spectacole nu îşi au locul pe scena Filarmonicii.
„Noi, artiştii „clasici” numim scenele operelor, teatrelor, filarmonicilor lemn sfânt. Întotdeauna urcăm pe scenă cu respect şi recunoştinţa, studiem, ne pregătim, ne îmbrăcăm în ţinute alese, ne machiem/coafăm, ne controlăm atitudinea şi mişcarea scenică.
Atenţie! Postarea mea nu e despre artist, despre arta lui, sau despre preferinţele publicului din sală. Trăim în democraţie, fiecare are dreptul să aleagă, după gusturile şi educaţia lui. Consider, însă, că acest tip de spectacol nu îşi are loc pe scena Filarmonicii, după cum nici un concert simfonic nu îşi are locul într-un pub, sau un spectacol de operă, nu ştiu…, zic repede, pe un teren de cricket”, a scris artista.
Twarowska, care a concertat şi la Opera din Viena, i-a invitat pe cei care o urmăresc să îşi imagineze cum „o institutie similară, Filarmonica din Viena, şi-ar închiria sala (celebra Goldenesaal – unde se ţine şi cunoscutul Concert de Anul Nou) pentru acest tip de „artă””.