Irlanda îi primește cu căldură pe ucrainenii care fug de conflict. Însă solicitanții de azil din alte părți indică un tratament inegal

Elena Avramescu 20.05.2022, 08:51
Irlanda îi primește cu căldură pe ucrainenii care fug de conflict. Însă solicitanții de azil din alte părți indică un tratament inegal

În sudul județului Cork, Vera Ruban, în vârstă de 31 de ani, se află într-un cadru pe care nu și l-a imaginat vreodată. Ea a fost unul dintre primii refugiați ucraineni care au fost plasați în locuri de cazare de urgență ale guvernului irlandez, după ce camerele de hotel s-au epuizat. Interpretul de la Hostomel, lângă Kiev, doarme acum pe un pat de o persoană în interiorul Green Glens Arena, un loc de echitație și divertisment din micul oraș Millstreet, notează CNN.

Refugiații ucraineni, primiți cu brațele deschide de irlandezi

Deși situațiile lor de viață nu ar putea fi mai diferite, ambele femei au reușit să se instaleze rapid în viața în Irlanda. Natura netedă a procesului a stârnit întrebări din partea solicitanților de azil care fug de conflictele din alte țări decât Ucraina, care spun că s-au confruntat cu un proces de azil anevoios, care poate dura ani de zile.

Irlanda, o insulă cu puțin peste 5 milioane de oameni, a primit mai mulți refugiați ucraineni decât mulți dintre vecinii săi mai mari din Europa de Vest. Refugiații ucraineni au început să sosească la începutul lunii martie și până acum au sosit peste 30.000 de refugiați. Au fost depuse eforturi mari pentru a găzdui cei 11 refugiați care acum numesc acasa Castelul Ballindooley. Marea Sala Mare, cândva locul pentru banchete generoase, servește acum ca masă de mic dejun pentru copiii mici.

Nick Henderson, directorul executiv al Irish Refugee Council, un ONG care furnizează servicii și sprijin refugiaților, spune că guvernul a avut un „început pozitiv” invocând rapid Directiva de protecție temporară, o măsură excepțională activată de Uniunea Europeană care a permis membrilor statele să renunțe la cerințele de viză pentru refugiați timp de până la trei ani.

Refugiații ucraineni au fost găzduiți până acum în principal în hoteluri, pensiuni și case de voluntari. Pe măsură ce sezonul turistic care se apropie pare să creeze o penurie de camere de hotel, guvernul irlandez intenționează să reutileze casele de vacanță, mănăstirile și sălile studențești pentru a găzdui sosirile ulterioare.

Guvernul nu a indicat cât timp vor fi folosite aceste setări pentru adăpostirea refugiaților. Premierul Micheál Martin s-a angajat în repetate rânduri să nu pună un plafon pentru numărul de refugiați ucraineni pe care Irlanda îi ia.

Refugiatii ucraineni, primiti cu bratele deschide de irlandezi
Refugiati ucraineni

Roderic O’Gorman, ministrul pentru Copii, Egalitate, Dizabilități, Integrare și Tineret, a declarat pentru CNN că, în ciuda faptului că nu este „tot tipul de cazare standard de aur pe care ni le-am dori”, Irlanda face tot posibilul „pentru a se asigura că Ucrainenii de aici au securitate”.

Ruban, care a decis să călătorească în Irlanda după ce a auzit despre primirea pe care a oferit-o refugiaților, a declarat pentru CNN că „nu avea nicio așteptare” în ceea ce privește cazarea.

Arena în care locuiește acum a fost împărțită într-o serie de spații de locuit, care conțin o bucătărie mică, zonă de living și paturi separate.
Majoritatea locuitorilor arenei, crede ea, sunt „fericiți că au un acoperiș deasupra capetelor lor”.

Nu toți sunt însă mulțumiți de răspunsul guvernului irlandez. Primirea călduroasă de către Irlanda a refugiaților ucraineni a reaprins o dezbatere agitată cu privire la tratamentul pe care îl acordă solicitanților de azil care fug de alte conflicte în locuri precum Afganistan și Siria.

De-a lungul anilor, țara a fost criticată în mod repetat pentru felul în care tratează solicitanții de azil. În cadrul sistemului său de furnizare directă, solicitanții de azil sunt găzduiți în locuințe temporare în timp ce așteaptă să afle dacă li s-a acordat statutul de refugiat. Introdus inițial ca măsură de urgență în 1999, ca răspuns la un număr mai mare de cereri de azil, și ulterior oficializat în 2020, sistemul de primire a fost înfundat în controverse în cele două decenii de după.

Solicitanții de azil au depus multe plângeri cu privire la timpii îndelungați de procesare ai sistemului, acomodarea necorespunzătoare și încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv, în special, dreptul la muncă.

A atras critici din partea partidelor de opoziție, a ONG-urilor și, cel mai semnificativ, a Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), care, într-un raport din 2015, a declarat că șederea lungă în furnizarea directă i-a împiedicat pe solicitanții de azil să se integreze corect în societatea irlandeză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...