Cum încearcă românii să obțină azil politic în SUA. Are legătură cu războiul din Ucraina

Beatrice Dumitru 14.05.2022, 09:53
Cum încearcă românii să obțină azil politic în SUA. Are legătură cu războiul din Ucraina

Din ce în ce mai mulți românii ajung la granița dintre Statele Unite și Mexic, profitând de invazia Rusiei asupra Ucrainei și de politicile flexibile în domeniul imigrației ale administrației președintelui Joe Biden. Astfel, ei speră să primească azil politic, dar ce șanse au să fie acceptați de americani?

Românii cer azil politic în SUA

O serie de români, și unii ruși, folosesc granița de sud pentru a încerca să beneficieze de politica „catch and release” a lui Biden, unde pasagerii sunt reținuți pentru scurt timp înainte de a fi transportați cu autobuzul și duși cu avionul în interiorul SUA. Această practică este o alternativă la menținerea lor în centrele de detenție pentru imigranți, notează publicația americană Breitbart News.

Sursele au spus că românii încearcă să ceară azil pretinzând că președintele rus Vladimir Putin le invadează țara, așa cum a făcut cu Ucraina, pe 24 februarie. Dar oficialii americani și experți sunt de părere că șansele lor de a fi acceptați ca solicitanți de azil sunt aproape nule.

O familie de șase membri a apărut săptămâna trecută, susținând că Putin invadează România. Se pare că sunt pregătiți. Au pașapoarte și certificate de naștere, când de obicei migranții nu au nimic din toate astea la ei”, potrivit sursei citate.

Ei vor calea rapidă către imigrație”, a spus o altă sursă, adăugând că, cel puțin în ultimul an, din ce în ce mai mulți români au ajuns la graniță.

Cum încearcă românii să obțină azil politic în SUA. Are legătură cu războiul din Ucraina
Românii încearcă să profite de războiul din Ucraina pentru a intra în SUA.

Copiii, folosiți ca bilete de intrare

Congresmenul Darrell Issa (California) care a condus o delegație republicană la graniță în urmă cu câteva săptămâni, a declarat că „evident, nu există nicio teamă credibilă în România”.

Românii nu sunt singurii care încearcă să profite de această politică a SUA. Wall Street Journal a scris că brazilienii încearcă să folosească rețeaua „catch and release” a lui Biden creând „familii false” și folosind copiii ca tichete de intrare în interiorul SUA.

Copiii sunt o garanție că poți intra aici, parcă ar fi vize”, a spus un imigrat care s-a instalat în Massachusetts.

Politica „catch and release” a lui Biden a eliberat populații străine în interiorul SUA în număr mai mare decât populația multor orașe mari americane.

Din februarie 2021 până în martie 2022, administrația Biden a eliberat peste 836.000 de imigranți ilegali/solcitanți de azil în interiorul SUA, un număr mai mare decât cel al locuitorilor din statele Dakota de Nord, Wyoming, Alaska și Vermont.

Urmăriți Impact.ro și pe