Iranul amenință Israelul cu o dronă „sinucigașă”. Poate distruge cele mai mari orașe ale țării

Beatrice Dumitru 12.09.2022, 15:17
Iranul amenință Israelul cu o dronă „sinucigașă”. Poate distruge cele mai mari orașe ale țării

Israelul, despre care se crede că deține singurele arme nucleare din Orientul Mijlociu, vede Iranul ca pe o amenințare și spune că va ataca siturile nucleare dacă diplomația nu reușește să limiteze ambițiile nucleare ale Teheranului. În schimb, Iranul a promis un răspuns „zdrobitor” la orice agresiune israeliană și a dezvoltat o dronă „sinucigașă”.

Iranul, avertisment pentru Israel

Iranul a anunțat că este pregătit să coopereze cu ONU, în timp ce a dezvoltat o dronă cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească marile orașe din Israel, Tel-Aviv și Haifa, care a amenințat că va ataca siturile nucleare dacă diplomația nu reușește să salveze un pact nuclear din 2015.

Informația a fost transmisă, luni, de agenţia iraniană Mehr, care l-a citat pe comandantul forţelor terestre de la Teheran, generalul Kiomars Heidari. Drona Arash-2 este o nouă versiune a dronei Arash-1, prezentată în 2019 şi are o capacitate de zbor de 2.000 de kilometri. Între timp, directorul serviciului de spionaj Mossad al Israelului, David Barnea, i-a avertizat pe conducătorii Iranului să nu „recurgă la forță împotriva Israelului sau a israelienilor”.

Iranul amenință Israelul cu o dronă „sinucigașă”. Poate distruge cele mai mari orașe ale țării
Israelul se teme de un atac al Iranului.

Eșalonul superior iranian trebuie să fie conștient de faptul că în cazul în care recurge la forță împotriva Israelului sau a israelienilor, direct din Iran sau prin întermediari, va primi un răspuns dureros împotriva celor responsabili pe teritoriul iranian”, a spus David Barnea , luni, într-un discurs la Universitatea Reichman de lângă Tel Aviv, citat de Reuters.

Iranul are obligații, dar și drepturi”

Consiliul guvernatorilor AIEA se întrunește luni, la trei luni după adoptarea unei rezoluții prin care îndeamnă Iranul să dea răspunsuri credibile la investigațiile agenției cu privire la urmele de uraniu din trei locații din Iran, insă Teheranul susține  că anchetele sunt motivate politic.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) „să nu cedeze presiunii Israelului” în legătură cu activitățile nucleare ale Teheranului.

Franța, Marea Britanie și Germania au declarat că au „îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a relansa un acord care îi limitează programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor, comentarii respinse de Teheran.

Iranul își anunță cooperarea constructivă cu agenția ca fiind obligația sa. În timp ce Iranul are obligații, are și drepturi. În mod firesc, Iranul se așteaptă la acțiuni constructive de la AIEA și de la membrii consiliului său de conducere”, a declarat Kanaani într-o conferință de presă.

După 16 luni de discuții indirecte între Teheran și Washington, șeful diplomației europene Josep Borrell, a declarat pe 8 august că UE a făcut o ofertă finală pentru a depăși impasul pentru relansarea acordului. La începutul acestei luni, Iranul a trimis un răspuns la textul propus de UE, dar diplomații occidentali au spus că este un pas înapoi, Teheranul încercând să lege o relansare a acordului de închidere a investigațiilor AIEA pentru urmele de uraniu.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...