IPS Teodosie, primele declarații despre înființarea Mitropoliei Tomisului: „Mitropolie a fost aici şi trebuie să fie şi de acum încolo” VIDEO

Elena Avramescu, Diana Timișoreanu 26.02.2021, 14:19
IPS Teodosie, primele declarații despre înființarea Mitropoliei Tomisului: „Mitropolie a fost aici şi trebuie să fie şi de acum încolo” VIDEO

IPS Teodosie, primele declarații despre înființarea Mitropoliei Tomisului. Apar reguli noi pentru botez după moartea bebelușului din Suceava. Preoţii vor fi obligaţi să discute cu părinţii şi cu naşii copilului ca sa fie siguri că starea de sănătate a copilului permite scufundarea în cristelniţă.

IPS Teodosie, primele declarații despre înființarea Mitropoliei Tomisului

Decizia a fost luata de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, asear[, la aproape o lună de când un copil a murit la Suceava după ce a fost botezat. Arhiepiscopul Tomisului este printre cei care sustin cu vehemență ca obiceiurile să rămână neschimbate. Tot în cadrul ultimei sedințe a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul Tomsului a reiterat ideea înființării Mitropoliei Tomisului în Dobrogea si chiar a depus o adresa in acest sens.

Au fost discutii ample la Patriarhia Română, după tragedia de la Suceava, însă Botezul nu poate fi modificat și nu există niciun motiv pentru asta. Este poziția fermă pe care Biserica o susține constant. Chiar și asa, înalțtii ierarhi au consimțit să schimbe câte ceva la procedură. De astăzi inainte, preotul se va întâlni cu părinții și nașii copilului care urmează a fi botezat, asigurându-se împreună cu aceștia de starea bună de sănătate a copilului.

Vor exista recomandări clare pentru părinți și preoți, pentru situații specifice, mai ales în cazul copiilor bolnavi sau prematuri. Preoții au obligatia să le prezinte părinților și nașilor învățătura ortodoxă despre Botez. Asta înseamnă că le vor explica întreita afundare și taina botezului veche de mii de ani. Si nu vor face excepții de la procedură, chiar dacă părinții l-ar ruga.

De exemplu, nu poți să pui în cristelniță un copil de la incubator. Și-atunci la incubator sunt… acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane, că să respectăm și învățătura și practica liturgică, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului .

IPS Teodosie, primele declaratii despre infiintarea Mitropoliei Tomisului
IPS Teodosie despre infiintarea Mitropoliei Tomisului

În urma tragediei de la Suceava, primul înalt prelat care a vorbit despre reforma ritualului botezului a fost Episcopul Argeșului, Calinic. El a transmis o circulară către preoții din eparhiile păstorite de el în care le cerea să țină cont de părerea familiei, dar și de starea de sănătate a copilului atunci când fac un botez. La trei zile a revenit asupra documentului spunand că a avut doar caracter informativ și în niciun caz nu intră în discuție să se abată de la canoanele religioase.

Tot în cadrul ultimei ședințe a Sinodului, Arhiepiscopul Tomisului a anunțat ca își dorește înfiinţarea Mitropoliei Tomisului. În acest a făcut și primii pași. A depus o solicitare la Patriarhie. Prelatul consideră că ar fi mai degrabă o reparație morală, deoarece, la Tomis a mai existat Mitropolie.

Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo. Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu, a mai adăugat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Teodosie sustine ca sunt suficiente dovezile care să demonstreze acest lucru. Exista înscrisuri inclusiv la Vatican care dovedesc faptul că în Dobrogea a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii în subordine, cum ar fi cele din Constanţa, Tulcea, dar şi cele de la sud de Dunăre. Prin urmare, a înregistrat la Patriarhia Sfântului Sinod o adresă săptămâna trecută. Procesul este însă de evaluare și aprobare și ar putea dura câteva luni bune, dat fiind faptul că Sfântul Sinod se întruneşte de doar două ori pe an. Dacă va fi reînfiinţată Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, respectiv Constanţa şi Tulcea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...