ÎPS Teodosie face scandal după ce statul taie fondurile pentru culte. ”E ca pe vremea lui Cuza”

Stan Filon 19.02.2021, 13:19
ÎPS Teodosie face scandal după ce statul taie fondurile pentru culte. ”E ca pe vremea lui Cuza”

Guvernul Cîțu vrea să reducă cu 89% bugetul pe anul 2021 pentru Biserica Ortodoxă Română, fapt care i-a enervat la culme pe preoți. Reducerea drastică se va opera la fondurile pentru construirea de biserici noi și restaurarea lăcașurilor de cult.

ÎPS Teodosie face scandal după ce statul taie fondurile pentru culte

Vestea reducerii considerabile a bugetului pentru Biserică a lovit ca un fulger asupra preoților. Cel mai vocal dintre aceștia, în ultima perioadă, ÎPS Teodosie a reacționat imediat și spune că este doar un zvon, însă recunoaște că ”orice este posibil”.

Prezent într-o emisiune la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ÎPS Teodosie a vorbit despre bugetul diminuat pe care cultele îl vor primi anul acesta. ”Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, că să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţă trează, cum tocmai aceasta? Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară. Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, acelea (clădirile cultelor n.red.) nu trebuie întreţinute?”, spune Teodosie.

ÎPS Teodosie face scandal dupa ce statul taie fondurile pentru culte
ÎPS Teodosie face scandal dupa ce statul taie fondurile pentru culte

Iată cum urmează să arate bugetul alocat Bisericii Ortoxode Române, în anul 2021:

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult va scădea cu 89%. Astfel, de la un buget de 249 de milioane de lei, cât a fost în 2020, anul acesta va mai fi acordată suma de 28 de milioane de lei. Din acești bani, preoții trebuie să asigure funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

2. Sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult va crește, totuși, în 2021. Așadar, față de anul trecut suma alocată pentru salarizarea preoților va crește cu 2,36%, până la 749,25 milioane de lei. Din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic se vor acorda și în anul 2021, iar suma alocată va crește chiar cu 33%, față de anul trecut. Pentru acest segment, Biserica Ortodoxă Română va primi 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...