ÎPS Teodosie, despre reînființarea mitropoliei la Tomis. Conflictul dintre Biserica Ortodoxă Română și Arhiepiscopia Tomisului privind reînființarea mitropoliei la Constanța se muta în mediul cademic. Deși Patriarhia a fost destul de vehementă atunci când a anunțat că nu va fi Mitropolie la Tomis, arhiepiscopul Tomisului nu renunță la ideea sa.
A adus în fața opiniei publice chiarși un academician, care a prezentat documente istorice de necontestat, conform carora, în Dobrogea a existat Mitropolie, iar reînființarea ei ar trebui realizată cât mai repede cu putință.
Dorința de a reînființa la Constanța o mitropolie rămâne prioritatea zero pentru Arhiepiscopul Tomisului. Și ca să fie si mai credibilă intenția lui, a adus chiar și un academician care să vorbească despre necesitatea reactivării mitropoliei la malul Mării Negre.
Acesta a precizat că solicitarea ierarhului Tomisului de a reactiva mitropolia este întemeiată pe istoria milenară a vechiului Tomis, înainte de Mitropolia Argeșului. La conducerea bisericii ar fi fost nu mai puțin de 11 mitropoliți. Și ca dovadă a celor spuse a adus peste 200 de volume de documente pe care le-a scos din arhive. Acesta este de părere că vina pentru situația în care s-a ajuns nu este doar a PF Daniel, cel care l-a acuzat într-o scrisoare pe subalternul său Teodosie de faptul că dorința de a fi mitropolit este o „ambiţie personală, nu o necesitate misionară“, ci mai ales a celor care au redactat răspunsul.
Patriarhul este un tip genial dar scrisoarea a fost compusă de doi amatori. Cred ca va reactiva mitropolia. Daca vrea să îi fure 1000 de ani poporului român, nu este problema mea. Patriarhul are orgoliul lui! Nu are un om lângă el să îi spuna cinstit ce este de faăcut. Când purtătorul de cuvânt pune Mitropolia în ghilimele, înseamnă ca nu ai sfințenie. Și dacă Teodosie are o ambiție ce ambiție este, duce acasă Mitropolia, bagă Marea Neagră în buzunarul stang? Teodosie nu are nici casă, nici masă! Nu se numește ambiție sau orgoliu. El crede! Patriarhul dacă ar crede, si ar pune inima pe masă, a spus profesorul academician Constantin Barbu.
În opinia academicianului, dacă patriarhul Daniel ar fi de acord cu propunerea lui Teodosie, ar deveni ierarhul celei mai vechi biserici din Europa, Biserica Ortodoxă. Întrebat ce ar însemna reactivarea mitropoliei pentru Biserica Ortodoxă Română în general și pentru Dobrogea în special, el spune că acest lucru ar însemna strălucire prin vechime, noblețe, întâietate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]El ar deveni ierarhul celei mai vechi biserici din Europa, patriarhul care ar straluci peste ortodoxie. Ce fac ei este literatură, nu este treaba de instituție serioasă. Nu ai voie să nu ști secolele. Și apoi o iei în stânga, în dreapta, odată recunoști mitropoliții dar apoi spui că nu contează. Nu se poate așa ceva, a mai spus Constantin Barbu.
Noi ne rugăm, nu umblăm cu bâjbâieli și Preafericitul se roagă, ne vom întâlni în rugăciune iar adevărul nu poate fi învins niciodată, a spus și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Academicianul nu a uitat în pledoaria lui nici de celelalte motive invocate de Patriarhia Română în scrisoarea trimisă către Teodosie și în care precizează că acesta ar avea probleme privind onestitatea stiințifică. Mai exact a făcut referire la acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse ierarhului constănțean. A lăsat chiar sa se înțeleagă că inclusiv în ceea ce privește teza de doctorat a Prea Fericitului Părinte Daniel ar plana suspiciunea de plagiat.
Nu are treabă Dumnezeu cu ce a scris unul în teza de doctorat. Scrisoarea a fost făcută de doi proști. Nu trebuia amestecate. Nu sari de la Dumnezeu la contabilitate! Daniel și-a scris singur teza? Să o arate, a mai spus Constantin Barbu.
Întregul scandal a pornit dupa ce ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului i-a trimis o scrisoare patriarhului Daniel, prin care îi cerea reactivarea Mitropoliei Tomisului. În replica, Patriarhul i-a spus lui Teodosie, că o astfel de solicitare nu este justificată, ci mai degrabă este o ambiție personală.