Ipoteza șoc a specialiștilor: Particulele de coronavirus circulă prin aer în spațiile închise și sunt contagioase. Ce spune OMS

Diana Dumitrache 06.07.2020, 09:51
Ipoteza șoc a specialiștilor: Particulele de coronavirus circulă prin aer în spațiile închise și sunt contagioase. Ce spune OMS

Vin veşti îngrijorătoare despre virusul care a dus deja la moartea a peste jumătate de milion de oameni în întreaga lume. Sute de specialişti avertizează: coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise!

Scrisoarea trimisă de 239 de experţi către OMS, un semnal de alarmă

Coronavirusul circulă prin aer în spaţiile închise şi îi contaminează pe cei care nu sunt protejaţi! Acesta este avertismentul lansat de 239 de experţi printr-o scrisoare trimisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Organizaţia susţine, însă, că nu există dovezi clare care să demonstreze că particulele de coronavirus ajunse în aerul din restaurante, şcoli sau biserici ar putea infecta persoanele care nu poartă mască. Aşadar, OMS consideră că doar persoanele infectate pot da mai departe infecţia cu virusul Sars-Cov-2.

Studiul care contrazice Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Totuşi, sute de specialişti din 32 de ţări sunt hotărâţi să publice un studiu ştiinţific cu informaţii îngrijorătoare. Conform acestora, noul coronavirus circulă prin încăperi şi este dus mai departe chiar de aerisiri şi sisteme de ventilaţie. Astfel, cei neprotejaţi sunt afectaţi de virusul care a ucis deja peste 500.000 de persoane.

Aşadar, recomandarea specialiştilor este clară: ventilaţia în locurile închise publice să fie minimă, iar purtatul măştii la interior să fie obligatorie, scriu cei de la Mediafax.

Suntem sau nu în pericol?!

Noi am susţinut mereu că virusul se poate transmite prin aer, dar nu există nicio dovadă solidă pentru asta. E o dezbatere aprinsă pe acest subiect, spune medicul Benedetta Allegranzi, OMS.

Teoria este susţinută şi de Bill Hanage, epidemiolog la şcoala publică de sănătate Harvard T.H. Chan.Ştim că particulele care atârnă în aer sunt capabile să te infecteze multe ore mai târziu, se plimbă pe străzi, prin cutiile de scrisori şi îşi găsesc calea în casele tuturor. Dar clar nu este cazul.

Conflictul dintre OMS şi cercetători a pornit în urma declaraţiilor iniţiale ale organizaţiei conform cărora purtarea măştilor în spatiilor publice nu ajută la protecţia împotriva virusului Sars-Cov-2. Între timp, OMS şi-a schimbat indicaţiile, admiţând utilitatea măştilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...