EXCLUSIV

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său. Detalii mai puțin știute, la 14 ani de la pierderea artistului. „Avea planuri noi” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 15.03.2023, 17:22
Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său. Detalii mai puțin știute, la 14 ani de la pierderea artistului. „Avea planuri noi” EXCLUSIV

Ion Dolănescu, o veritabilă legendă a cântului popular românesc, nu luase încă în calcul o despărțire de această lume atunci când s-a produs inevitabilul. La 14 ani de la moartea acestuia, Ionuț Dolănescu a rememorat pentru IMPACT.RO cele petrecute în jurul fatidicei date de 19 martie 2009.

„Mai devreme sau mai târziu, toți avem parte de o anume întâlnire. Însă, tata, modelul meu în viață, nu-mi dăduse niciun semn că își încheiase în vreun fel socotelile cu viața! Dimpotrivă, la 65 de ani, cât avea la acel moment, avea planuri noi, și pe plan personal, dar și profesional”, indică el pentru Impact.ro.

Dorința cea mare de a avea un nepot și de la Ionuț Dolănescu

El spune că dorința cea mare a tatălui său a fost ca și fiul său mai mare, Ionuț, să-i ofere un nepot, lucru care s-a și întâmplat de altfel înainte ca el să se stingă.

„Ne făceam planuri legate de botezul primului meu născut, Vlăduț. Țin minte că tata îmi tot spunea să mă grăbesc, să ne grăbim, eu și soția mea, să-i oferim un nepot. Așa că atunci când Vlăduț a venit pe lume, a fost o mare fericire. Tata a apucat să-l țină în brațe câteva luni. Și se apropia timpul de a-l boteza. Tata a venit la mine și ne-a rugat să amânăm puțin momentul, să nu-l facem iarna.

Hai să-l botezăm în luna mai, când se mai încălzește! Poate o fi mai bine pentru toți, și pentru el și pentru mine, cu problemele mele de sănătate!, mi-a spus tata. Și am acceptat imediat. Din păcate, n-a mai apucat, fiincă altcineva avea alte planuri cu el”, adaugă Ionuț Dolănescu, cel care și-a botezat până la urmă copilul aproape la împlinirea vârstei de un an.

Dincolo, pe planul profesional, luase în calcul să ofere lumii spectacole noi alături de Maria Ciobanu, mama lui Ionuț Dolănescu, cu care se împăcase puțină vreme. În același timp, îi căutase și lui Ionuț, fiul mai mare și continuatorul talentului său muzical, noi piese tradiționale, pe gustul său. Semn că nu degeaba i se spunea „regale muzicii populare românești”.

Ionuț Dolănescu, aici alături de celebrii săi părinți, Maria Ciobanu și Ion Dolănescu
Ionuț Dolănescu, aici alături de celebrii săi părinți, Maria Ciobanu și Ion Dolănescu

A lăsat posterității peste 1.000 de cântece interpretate în maniera sa proprie

„Tata lua în calcul noi căutări de cântece, dar și noi spectacole. Trebuie ca lumea să știe că din cele peste 1.000 de cântece pe care tata le-a înregistrat și ni le-a lăsat nouă, românilor, multe dintre ele poartă amprenta sa personală”, afirmă Ionuț Dolănescu.

Continuatorul tradiției familiei ne-a relatat și un moment mai puțin cunoscut, petrecut în plin regim comunist, când părintele său a primit o ofertă clară de a se stabili în Statele Unite ale Americii. Un fapt de viață real, petrecut prin vara anului 1979.

A refuzat propunerea de a se stabili în SUA

„Am aflat povestea asta mult mai târziu. Totul a avut loc prin vara lui 1979, când Ion Dolănescu, însoțit de multe alte nume sonore ale cântului popular, ca Gheorghe Turda sau Toni Iordache, un profesionist al țambalului, au avut un amplu turneu în Statele Unite. Ei bine, în cele trei luni petrecute acolo a primit și o ofertă de a se muta în statele Unite. Cu tot ce trebuia, casă, mașină, absolut tot! Tata a spus însă un nu hotărât.

Spuneți-mi și mie cine ar fi refuzat așa ceva, în plină perioadă a comunismului din țara noastră?! La întoarcere, la aeroport, am fost să-l iau împreună cu unchiul meu. Ei bine, nici nu ne-am suit bine în mașină și tata ne-a rugat să tragem puțin pe dreapta. A coborât lângă o salcie de acolo, de lângă aeroport, și a sărutat pământul țării sale, pe care o îndrăgea foarte tare!”, a conchis el.

Urmăriți Impact.ro și pe