Ion Țiriac, colonel și apoi general în rezervă SIE. Un fost angajat de la Europa Liberă și-a amintit discuția-dovadă cu omul de afaceri

Ana Anitoiu 16.01.2023, 14:22
Ion Țiriac, colonel și apoi general în rezervă SIE. Un fost angajat de la Europa Liberă și-a amintit discuția-dovadă cu omul de afaceri

Ion Țiriac a fost colonel și apoi general în rezervă SIE. Un fost angajat de la Europa Liberă și fost jucător de tenis și-a amintit o discuție ce a dovedit că omul de afaceri a fost colaborator al Securității și că astfel și-a asigurat drumul către avere și influență.

Discuția-dovadă pe care a avut-o Ion Țiriac

Mai exact, Mihai Rusu, fost tenismen și vocea sportivă de la Europa Liberă înainte de Revoluție, și-a amintit o discuție ce a avut loc într-un avion între Doru Braia, fostul său coleg de la Europa Liberă, și Ion Țiriac.

„Îmi permiteți, domnule Braia, să iau loc lângă dumneavoastră?”. „Sigur!”. Au început să discute, iar la un moment dat a venit vorba despre fostul trust de construcții Carpați, racordat la Securitate, despre directorul de acolo, Badea, cum s-a spart după Revoluție în mai multe firme cu patroni securiști, care doreau să pună mâna pe contracte bune în valută.

Iar Țiriac îi zice: „Haideți, domnule Braia, nu știți că Badea a fost securist ca mine?”. „Da, domnule Țiriac, la fel ca dumneavoastră, că ați ajuns ditamai colonelul!”. Deci, Țiriac era colonel încă atunci”, a povestit Mihai Rusu, pentru Playsport.ro.

Ion Țiriac, avansat de Ion Iliescu în gradul de general SIE

De asemenea, Mihai Rusu a spus că un alt fost coleg al său de la Europa Liberă, Liviu Vălenaș, a scris în cartea sa, „Fabrica de spioni”, că în anii 1990, Ion Țiriac a fost avansat de președintele Ion Iliescu la gradul de general SIE, alături de Teodor Meleșcanu sau George Păunescu.

„Așa că există minime date pentru a suspecta că, și în zilele noastre, Țiriac este general SIE în rezervă! În plus, aceeași sursă oferea informația că, într-o revistă din iulie 2009 a Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc, entitate finanțată de Guvernul României, despre Țiriac se scria că a spălat în RFG banii Securității”, a mai spus Mihai Rusu.

El a precizat că i se pare interesant faptul că Ion Țiriac încasează o pensie de 12.000 de lei de la Ministerul de Interne, în ciuda faptului că „n-a pus piciorul în România” în perioada 1982-1990, adică n-a fost la serviciu nicio secundă.

Ion Țiriac

Motivul absenței lui Ion Țiriac din România, timp de opt ani

Totodată, Mihai Rusu a spus că notele informative publice ce au fost întocmite de un ofițer arată că Ion Țiriac făcea contrabandă în România cu produse occidentale și se sustrăgea impozitării pentru sumele câștigate în străinătate, în acord cu un decret din 1974.

„Interpretarea mea e că alunecase, probabil, spre evaziune fiscală, ceea ce ar putea explica reținerea de a mai călca prin România din 1982 până după Revoluție. Pentru Țiriac, stabilirea la Monte Carlo a însemnat dezvoltarea activă pe zona de antrenorat și de management, începând cu argentinianul Guilermo Villas, care i-a asigurat intrarea directă la familia princiară.

Villas a trăit un love story cu prințesa Carolina de Monaco, așa că Țiriac și-a făcut fir direct cu Casa Princiară. Imaginea și conturile lui au început să crească fabulos, iar cu Villas a deschis o companie, TV, de la inițialele lor, cu un birou și la Rotterdam, un offshore.

În orașul olandez, la începutul anilor ‘80, Țiriac ar fi cerut pentru Villas o garanție de vreo 70.000 de dolari pentru a participa la turneul de acolo. Era o chestie neoficială, ilegală, un bonus cumva pe sub mână, care se mai practică și azi sub diferite forme. Dar ATP l-a suspendat atunci pe Villas pentru acel episod”, a mai povestit Mihai Rusu.

Cum a dat Ion Țiriac marea lovitură

El a adăugat că Ion Țiriac a dat marea lovitură prin Boris Becker, care a câștigat turneul Wimbledon în 1985, la 17 ani, și i-a pus românului pe tavă toată piața germană. Marile concerne au devenit peste noapte interesate să-și asocieze numele cu Becker la nivel internațional, iar Țiriac a ajuns astfel să-și creeze o rețea impresionantă de relații la nivel de top, de la bancheri până la proprietarii și directorii marilor corporații nemțești.

Ulterior, folosindu-se de aceste conexiuni, Ion Țiriac a organizat turneele de la Stuttgart, Essen și, în Austria, la Kitzbuhel.

„Sunt circuitele pe care le-a translatat apoi către România, în 1990, pe ușa larg deschisă de Petre Roman. Lumea politică de la București a stat sluj în fața lui, s-a conectat permanent numai la filiera PSD, de la Iliescu, Năstase și Rus până la Ponta și Dragnea, a venit cu cele mai mari firme în România, iar poziția lui a devenit intangibilă. A primit la prețuri de nimic vile, spații publicitare, terenuri”, a adăugat fostul jucător de tenis despre Ion Țiriac.

El a dar și câteva exemple: o vilă în strada Kalinin, alta pe Maxim Gorki, precum și un teren prin Poiana Brașov pentru sora omului de afaceri Ion Țiriac, Rodica.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...