Ion Iliescu, primul interviu după luni de tăcere. Ce dezvăluiri importante a făcut fostul președinte

Diana Radu 09.12.2019, 19:41
Ion Iliescu, primul interviu după luni de tăcere. Ce dezvăluiri importante a făcut fostul președinte

Ion Iliescu a oferit un interviu pentru presa rusă, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română. Deși este rezervat atunci când vine vorba de a face declarații, fostul șef al statului a acordat presei ruse un punct de vedere în legătură cu situația actuală din PSD. Iată ce dezvăluiri a făcut Ion Iliescu.

Ion Iliescu rupe tăcerea. Ce spune fostul președinte despre partidul PSD

Fostul președinte al României în vârstă de 89 de ani, nu a mai avut nicio ieșire publică în ultima perioadă, deoarece acesta se confruntă cu mai multe probleme de sănătate. Cu toate acestea, Iliescu a acordat un interviu pentru TASS, o agenție de propagandă rusă în care a abordat teme precum Revoluția din România, despre situația din PSD și despre relațiile dintre București și Moscova.

Ion Iliescu, PSD
Ce spune Ion Iliescu despre situația din PSD pentru presa rusă

„Nu este un secret faptul că relaţiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este legat de valori şi de principii. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să «reformeze» şi să devină un «partid de stânga european», PSD s-a dus spre centru, în timp ce alte partide mari şi mici s-au mutat spre dreapta şi chiar spre extrem dreaptă. După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători ai PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta. Cel mai rău lucru este însă că PSD nu mai funcţionează ideologic, ci doar ca instrument de putere. România, la fel ca ţările din Europa de Est în general, nu îşi poate permite să abandoneze politica de stânga”, afirmă Iliescu pentru agenţiei de presă TASS din Rusia, potrivit Adevărul.

Cât despre relația dintre România și Rusia, Ion Iliescu a declarat că această relație nu poate fi numită una normală indiferent de ce criteriu ar fi vorba. În acest sens, el speră că politicienii români vor reglementa legăturile cu Rusia, deoarece România va avea de câștigat pe lângă comerț și schimburi culturale și abilitatea de a participa la dezvoltarea țărilor vecine, fiind astfel mai bine văzută.

Despre Revoluție, Iliescu a povestit pentru publicația rusă că din punctul său de vedre a pornit de la nemulțumirile sociale care s-au acumulat în anii ’80. De asemenea, fostul președinte acuză România că nu a fost capabilă de a găsi o alternativă politică și civilă, așa cum a procedat Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia.

Urmăriți Impact.ro și pe