Reacția lui Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat conducerea țării: “Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”. Mărturisiri neașteptate

Redacția IMPACT 23.09.2019, 15:14
Reacția lui Ceaușescu, când a aflat că Iliescu a preluat conducerea țării: “Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”. Mărturisiri neașteptate

Ies la iveală detalii neștiute despre părerea pe care și-a format-o Nicolae Ceaușescu despre Ion Iliescu, cel care urma să fie ales președinte al țării după căderea comunismului. Noile informații apar în rechizitoriul din Dosarul Revoluției, în care Iliescu e acuzat de crime împotriva umanității.

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost executați pe 25 decembrie 1989. În fața procurorilor care-i anchetau și care aveau să obțină apoi executarea lor, fostul dictator a aflat că Ion Iliescu se află la conducerea țării.

A fost momentul în care Nicolae Ceaușescu a răbufnit la adresa celui care stătuse lângă el multă vreme în vremea în care Partidul Comunist conducea România.

Ceaușescu, despre Iliescu: “Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”

Adevărul despre relația dintre Elena Ceaușescu și socrul ei. Motivul banal pentru care ea a cerut să fie distrusă cârciuma la care mergea tatăl lui Nicolae
 

Informațiile din Dosarul Revoluției fac referire și la ultimele zile de viață ale cuplului dictatorial Elena-Nicolae Ceaușescu.

„La data de 24 decembrie 1989, în sediul MApN, grupul de decizie politico-militară din cadrul CFSN (Iliescu Ion, Brucan Silviu, Militaru Nicolae şi Voiculescu Voican Gelu) a hotărât că, la dată de 25 decembrie 1989, să fie organizat un proces simulat în urmă căruia Ceauşescu Nicolae şi Elena să fie condamnaţi la moarte şi executaţi imediat”, se arată în rechizitoriu.

Unul dintre procurori l-a înștiințat pe fostul dictator despre acest lucru. A fost momentul în care Nicolae Ceaușescu a răbufnit și i-a reproșat soției lui că nu l-a lăsat să-l „termine” pe Ion Iliescu.

„Le-am povestit, la solicitare, soţilor Ceauşescu ce văzusem la televizor. (…) Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceauşescu s-a înfuriat şi a spus: Cine mă!? Spionul ăla sovietic? uitându-se spre Elena Ceauşescu, repezindu-se spre ea, i-a spus: Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne termine el pe noi.”
Locotenent-major Iulian Stoica, fost şef al cercetării la UM 01417 Târgovişte

Mărturisiri cutremurătoare despre ultimele clipe din viața soților Ceaușescu. Cum au reacționat cei doi condamnați la moarte: „Nu, nu mai era Ceaușescu!

Scena e confirmată și de maiorul Ion Mareş, locţiitor al comandantului unităţii.

„M-am reîntors în biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu şi am avut cu aceştia o altă discuţie. Nicolae Ceauşescu a întrebat de cine este condusă armata, iar eu i-am spus că, din câte am văzut la televizor, de generalul Militaru, iar el a întrebat cine e, la care Elena Ceauşescu i-a răspuns că este un agent sovietic. Am mai întrebat cine conduce ţară, iar maiorul Tecu i-a spus că Ion Iliescu. Aici a devenit nervos şi a ţipat la Elena: Ţi-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înţeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm!”
Ion Mareș

Printre cei trimiși în judecată în Dosarul Revoluției se numără Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Urmăriți Impact.ro și pe