EXCLUSIV

Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni, unde a locuit și ”Mama Zina”, dezvăluiri despre ororile din azile: ”Când ceva e ieftin trebuie să-ți pui un mare semn de întrebare” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 11.07.2023, 11:47

Scandalul ”azilele groazei” i-a pus pe jar pe proprietarii căminelor de bătrâni din întreaga țară, care s-au trezit cu zeci de controale pe cap. Contactat de reporterii Impact.ro, Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni din Ghermănești, unde a locuit și Zina Dumitrescu, în ultima partea a vieții, ne-a dezvăluit ce se ascunde în spatele acestor orori, dar și care este costul real lunar al întreținerii unui pacient. El le oferă și câteva sfaturi importante celor care au rude internate în centrele din țară.

Premierul Marcel Ciolacu a luat la verificat peste 5.000 de cămine din țară

Controalele s-au îndesit, în ultimele săptămâni, în azilele de bătrâni, urmând a fi reanalizate autorizațiile a peste 5.000 de cămine private și de stat. Premierul Marcel Ciolacu a luat aceste măsuri dure în urma situațiilor dramatice din ”azilele groazei”, unde bătrânii erau înfometați, batjocoriți, bătuți sau puși să cerșească:

”În guvern am stabilit că avem 3 priorități: în primul rând toate centrele pentru copii, pentru vârstnici sau pentru persoanele cu dizabilități trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile și casele și pensiile”.

Ion Cassian: ”Zi de zi avem controale, verifică inclusiv alimentele din frigider”

Contactat de reporterii Impact.ro, Ion Cassian, proprietarul căminului de bătrâni din Ghermănești, ne-a vorbit despre controalele din această perioadă. Nu îl sperie, însă: ”Zi de zi vin controale acum, de peste tot, vin mai des, da, de când cu scandalul. Înainte veneau și nu prea, dar ei știau care sunt căminele execrabile și care sunt curate. La noi nu prea aveau ce să găsească, la mine totul e farmacie, la orice oră, nu trebuie să se anunțe un control”.

Costul real al unui pacient: ”Când ceva este mai ieftin trebuie să îți pui un mare semn de întrebare”

Ion Cassian ne-a explicat și de ce în unele azile condițiile sunt precare. Totul ține, evident, de taxa mult prea mică, gândită din dorința de a trage cât mai mulți pacienți:

”Nu știu exact costul unui pacient, în București, dar am auzit că e și de 2.500 de lei. E o taxă însă foarte mică. Când ceva este mai ieftin, decât e normal, trebuie să-ți pui un mare semn de întrebare. Un proprietar trebuie să plătească lumina, gazele, salariile, tot felul de taxe. Toate au un cost care se reflectă în taxă. Eu nu mi-aș lăsa părintele acolo unde mi se impune taxă mică și un program de vizită. Mi s-ar părea cusut cu ață albă să aibă program de vizită. Eu trebuie să am dreptul să-mi văd părintele când doresc. Vreau să sun la sonerie și să zic: ”Bună ziua, am venit să-mi văd tatăl!”. Așa, pur și simplu, fără să îi anunț din timp. Familiile trebuie să verifice starea de sănătate a rudelor internate, nu e normal să se ajungă la nivelul acesta, să cerșească, e inuman.

Prețul real este între 3.000 și 4.000 de lei, depinde de complexitatea serviciilor, a mâncarii, dacă se folosesc pamperși, etc. Sunt și persoane care au probleme cu deglutiția și atunci e nevoie de un angajat care trebuie să îi dea să mănânce, trebuie pasate alimentele. Păi, din 2.500 de lei, ce îi dai de mâncare, toată luna? Pește congelat? La control se verifică inclusiv frigiderele, termenul de garanție al alimentelor. Noi luăm alimente din 3 în 3 zile, în special lactatele, pentru a se consuma în termen. Bătrânii sunt foarte sensibili, corpul nu mai funcționează în parametri normali, prin urmare, trebuie mereu mâncare proaspătă”.

 

A scăzut dramatic media de vârstă a unui pacient internat în azil: ”Avem și persoane în vârstă de 55 de ani”

Ion Cassian susține că are și pacienți în vârstă de 55 de ani, dar și de 100 de ani: ”Avem și pacienți de 60 de ani, dar și de 100 de ani, am avut și de 55 de ani, care au suferit un AVC sau de Alzheimer. Oamenii se îmbolnăvesc acum mult mai de tineri, la 60 sunt deja avansați, au fel de fel de probleme de sănătate. Dar, dacă sunt tratați bine, pacienții trăiesc mult. Avem și acum o doamnă care e la noi de vreo 10 ani. Media de viață într-un azil depinde de felul în care pacientul interacționează cu personalul. Noi nu facem decât să le dăm tratamentul prescris de medici, să îi hrănim cu mâncare de calitate, proaspătă, iar interacțiunea trebuie să fie de maximă calitate, acești trei factori sunt foarte importanți”.

Sfaturi importante pentru rudele pacienților, pentru a evita ”ororile din azile”

Ion Cassian le oferă câteva sfaturi importante celor care vor să interneze un membru al familiei într-un cămin de bătrâni: ”Când o persoană dorește să interneze un membru al familiei, trebuie să meargă în prealabil la azil, inopinat, să sune, să spună ce dorește, ocazie cu care trebuie să ceară proprietarului actele de funcționare, autorizația de funcționare, unele cămine sunt și acreditate, cum este și al meu, astea sunt însă mai puține. Mai trebuie să întrebe de când funcționează, că dacă funcționează de câteva luni, un an, ce experiență au ei pentru a manageria un cămin? Să întrebe și dacă există program de vizită sau nu, dacă nu, este un punct bun pentru acel cămin. Trebuie să mai întrebe și dacă sunt costuri extra, pe lângă suma pe care o are de achitat lunar, să i se comunice înainte, să nu fie pus în fața faptului împlinit, de a avea un cost de plată, să nu știe, și pur și simplu să i se prezinte nota de plată”.

”Unii copii sunt foarte atașați de părinți, îi vizitează des”

Acesta ne-a povestit și despre cazurile dureroase din familii, care l-au impresionat: ”Foarte important este ca familiile să meargă și să verifice des cum sunt tratați părinții lor. Dacă vin mereu nu au cum să nu-și dea seama că sunt probleme, să vorbească cu proprietarii centrului. În cei 15 ani, de când am acest cămin de bătrâni, am văzut atât de multe cazuri dureroase. Depinde însă și de educație. Unii copii sunt foarte atașați de părinți și, după ce îi internează într-un azil, îi vizitează foarte des. Alții, însă, îi uită, doar le plătesc taxa prin cont bancar. Să știți că am mai avut persoane internate pentru care nimeni nu a mai plătit nimic, i-au uitat. Ce să le fac, să-i arunc în stradă? I-am îngrijit pe toți la fel”.

”Aici mâncăm și eu și copiii mei”

Proprietarul căminului de bătrâni ne-a mai dezvăluit că stă la masă cu pacienții lui și că, mai înainte, el este primul care gustă mâncarea: ”Locuiesc, aici, în curtea căminului de bătrâni, cu familia, așa pot supraveghea totul. De pildă, acum sunt în curte, mă uit pe terasă ce face fiecare. Iar eu sunt primul care gustă mâncarea, dacă este de calitate. Aici mâncăm și eu și copiii mei. Când se internează o persoană eu le zic rudelor să vină la ora 13.00, ca să guste din mâncare. În plus, noi nu avem program de vizită, așa că ne pot verifica oricând, așa cum de altfel este și normal”.

Și Zina Dumitrescu a fost internată în azil: ”Era retrasă și evita știrile tv”

Ion Cassian ne-a vorbit și despre Zina Dumitrescu, una dintre fostele lui paciente, cu care legase o strânsă prietenie: ”Pe Zina Dumitrescu o cunoșteam de mult timp, dinainte de a veni la noi. Era o figură mai retrasă, nu era prietenoasă. Își lua tratamentul și se retrăgea în cuibulețul ei, în camera ei, petreceam însă împreună, de sărbători, de zilele noastre de naștere. Citea, asculta muzică și se uita la tv, dar nu-i plăceau știrile, nu voia să audă de crime, de violuri. Foarte apropiate de ea au fost Dana Androne și Valentina Pelinel, ele erau foarte grijulii cu Mama Zina, îi aduceau flori și dulciuri. Iar vara stăteau cu ea în grădina căminului, la povești”, a mai adăugat Ion Cassian, exclusiv pentru Impact.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...