Iohannis, un nou mesaj în plină pandemie de coronavirus. Ce este important să afle românii

Raluca Juncu / 23.03.2020, 13:59
Iohannis, un nou mesaj în plină pandemie de coronavirus. Ce este important să afle românii

Klaus Iohannis susține luni, 23 martie 2020, declarații de presă la Palatul Cotroceni, în contextul situației răspândirii coronavirusului pe teritoriul românesc, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a instaurat stare de urgență la nivel la național în urmă cu opt zile, perioadă în care au fost adoptate, gradual, tot mai multe măsuri privind limitarea infecțiilor cu COVID-19.

Declarațiile Președintelui Klaus Iohannis, în contextul pandemiei de coronavirus

Despre limtarea răspândirii infecției

„Noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o propritie multă mai mare pentru persoanele în vârstă.
Dragi pensionari, nu va expuneți inutil unui risc. limitați ieșirea din casă. ieșiți din casă doar pentru situații excepționale.
Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate! Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus.

Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud și paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță.

Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile.

Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Despre măsurile restrictive
Măsurile restrictive de până acum, au fost luate gradual, din punct de vedere al răspândirii virusului. Orice restrângere a drepturilor fundanemtale mă mâhnește profund.
Nu este o decizie ușoară, dar e necesară pentru a proteja sănătatea familiilor. Viață fiecărui cetățean depinde de deciziile luate ferm.
Nu ne vom opri și vom lua măsuri mai dure atunci când vor deveni obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului.

În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți.

Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei românești înainte de izbucnirea acestei epidemii.

România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic, dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut.

Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice.

Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză.

În momente de cumpănă, în care suntem puși în fața celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat.

Este timpul compasiunii, al generozității și altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie.

Eu cred în noi, românii, în forța noastră interioară și știu că uniți putem răzbi și de această dată, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut”, a adăugat Klaus Iohannis.

Coronavirus în România, cifre

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire, ceea ce ridică numărul total al îmbolnăvirilor la 576. Dintre aceștia, 73 sunt cazuri ale pacienților care s-au vindecat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.066 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 72.247 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste, din care 277 în unități medicale private, arată datele furnizate de platforma oficială a autorităților, stirioficiale.ro.

România devine oficial „țară galbenă”, de risc, întrucât s-au depășit 500 de cazuri de infecții cu COVID-19.

Harta globală a îmbolnăvirilor în timp real poate fi consultată aici.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI