Iohannis o trimite „la plimbare” în Parlament pe Dăncilă: ce spune despre noile propuneri de miniștri

Alexandru Ioanid 04.10.2019, 16:50
Iohannis o trimite „la plimbare” în Parlament pe Dăncilă: ce spune despre noile propuneri de miniștri

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis au intrat, din nou, într-o dispută pe tema noilor miniștri. Șefa Guvernului a trimis noi nume la Palatul Cotroceni, dar președintele a refuzat, a treia oară, să semneze decretele de numire.

Este război total între premierul României și președintele Klaus Iohannis. Șefa Guvernului a mai făcut, vineri, o încercare și i-a trimis șefului statului o nouă listă cu propuneri de miniștri. I-a solicitat șefului statului să numească interimari la mai multe ministere.

Cum încearcă politicienii români să câștige o imagine bună de pe urma crimelor din Caracal. Zic că-s alături de rudele victimelor, dar sunt atât de departe

Pe lista lui Dăncilă se află Daniel Suciu – interimar la Ministerul Justiției, Nicolae Hurduc – interimar la Educație, Ioan Deneș – interimar la Mediu, Niculae Bădălău – interimar la Energie și Gabriel Leș – interimar la Interne.

Lista Vioricăi Dăncilă cu miniștrii pe care și-i dorește în echipa sa.

  • emiterea decretului prin care Ioan Deneș ministrul Apelor si Pădurilor, să fie desemnat in functia de vicepriministru și ministru interimar al Mediului
  • emiterea decretului prin care Niculae Bădălău, ministrul Economiei, să fie desemnat ministru interimar al Energiei
  • emiterea decretului prin care Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri sa fie desemnat ministru interimar pentru Relația cu Parlamentul
  • emiterea decretului prin care Gabriel Leș, ministrul Apărării, să fie desemnat ministru interimar al Internelor
  • emiterea decretului prin care Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, să fie desemnat ministru interimar al Educației
  • emiterea decretului prin care Daniel Suciu, minstrul Dezvoltării, să fie desemnat ministru interimar al Justiției
  • emiterea decretului prin care Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, să fie desemnat vicepriministru pentru parteneriate startegice.

Dăncilă cere, Iohannis refuză: ce spune președintele

klaus iohannis

Premierul Viorica Dăncilă a decis să mai facă o încercare la președintele Klaus Iohannis după decizia CCR.  Numai că șefa Guvernului pare să se fi bazat doar pe o parte din motivarea judecătorilor, una care, într-adevăr, îi dădea dreptate.

Cealaltă parte din decizia CCR îi dădea dreptate președintelui. Astfel, CCR a decis că președintele este obligat să semneze decretele de eliberare din funcție în cazul miniștrilor demiși de Viorica Dăncilă.

Iar președintele ar fi obligat doar să numească miniștrii interimari, nu și pe cei titulari, în cazul cărora premierul trebuie să meargă în Parlament, mai ales dacă se schimbă arhitectura politică a Guvernului, așa cum s-a întâmplat după ieșirea ALDE de la guvernare.

La scurtă vreme după ce a primit lista, președintele a avut un răspuns tăios. A trimis-o, din nou, pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a-și completa echipa guvernamentală.

„Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”, susține Klaus Iohannis.

Șeful statului insistă că șefa Guvernului ar fi citit motivarea CCR într-o notă greșită.

„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe