Iohannis, apel important pentru românii din afara granițelor. Ce le transmite președintele, la scurt timp înainte de Paște

Redacția IMPACT 19.03.2020, 14:09
Iohannis, apel important pentru românii din afara granițelor. Ce le transmite președintele, la scurt timp înainte de Paște

Joi, Președintele României a susținut o videoconferință cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul Afacerilor Interne și cu prefecții și șefii instituțiilor publice în care a discutat despre decretarea stării de urgență de pe teritoriul României. Klaus Iohannis a transmis, totodată și un apel și către românii din diaspora.

Klaus Iohannis, mesaj imporant pentru românii din disapora

Șeful Statului transmite cetățenilor români stabiliți în afara țării să nu vină în România în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an.

Românii din diaspora sunt rugați să nu vină acasă de Paște. Foto: Inquam Photos/ George Calin
Românii din diaspora sunt rugați să nu vină acasă de Paște. Foto: Inquam Photos/ George Calin

„Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula.

Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni?

Așadar, transmiteți pe toate canalele: românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, pentru românii din diaspora. 

Iohannis mai spune că România se află într-o situație complicată, în contextul răspândirii COVID-19, motiv pentru care a fost necesară instituirea stării de urgență la nivel național. Șeful Statului mai explică faptul că starea de urgență este menită să protejeze românii de răspândirea acestei boli, prin faptul că permite adoptarea măsuri de ordin administrativ, guvernamental și chiar și de natură legislativă, „care fac posibilă îngrădirea, încetinirea răspândirii acestei boli și, în același timp, permit prezervarea vieții economice în România”.