Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit

Raluca Juncu 31.01.2020, 17:10
Iohannis, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit

După 47 de ani în care a fost membru al Uniunii Europene, Marea Britanie părăsește oficial Uniunea vinery, 31 ianuarie, la ora 23:00 (ora 01:00, ora locală a României). Cu acest prilej, Președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru românii stabiliți pe teritoriul britanic.

Ce spune Klaus Iohannis despre ieșirea Marii Britanii din UE

„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii.

Regretăm decizia Marii Britanii de a pune capăt apartenenței la Uniunea Europeană după 47 de ani, însă voința suverană a poporului britanic de a alege un alt parcurs trebuie respectată. România își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Cum schimbă Brexitul viața românilor din Marea Britanie

Sutele de mii de români stabiliți în Marea Britanie care vor să rămână în continuare în Regat vor fi nevoiți să aplice pentru statutul de rezidenți sau prerezidenți. Pentru acest tip de rezidență numit „settled” au aplicat deja mai mulți români, iar Ambasada României în Marea Britanie îi sfătuiește pe toți românii care vor să se stabilească pe teritoriul britanic să aplice.

„În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a declarat  Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități.

Peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenţă înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Românii sunt europenii cei mai numeroşi din Londra, cu 163.000 de conaţionali care locuiesc acolo. Alte două comunităţi numeroase de români sunt în Birmingham şi în estul Angliei, transmite Mediafax.

Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetăţenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus astfel de solicitări, potrivit unui comunicat MAE.

Este bine de știut și că ieșirea Marii Britanii din UE  va modifica și nivelul salarial alimigranților. Astfel, Regatul Unit trebuie să reducă salariul minim pentru imigranţi la 25.600 de lire anual, pentru a sprijini ocuparea locurilor de muncă după Brexit, arată un raport al Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie (MAC).

 

Urmăriți Impact.ro și pe