Ce schimbări apar pentru cetățenii UE din Marea Britanie după Brexit. Ce se va întâmpla de la 1 februarie 2020

Raluca Juncu 31.01.2020, 16:28
Ce schimbări apar pentru cetățenii UE din Marea Britanie după Brexit. Ce se va întâmpla de la 1 februarie 2020

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este o decizie istorică. După ce în final, Guvernul britanic și Comisia Europeană au ajuns, în cele din urmă la un acord cu privire tema Brexitului, Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi oficial Uniunea Europeană vineri, la ora 23:00.

Brexitul va deveni vineri seară, după miezul nopții o realitate. Săptămâna aceasta, plenul Parlamentului European s-a reunit la Bruxelles pentru a ratifica documentul care prevede „plecarea” Regatului Unit din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, au trasnmis agențiile internaționale de presă.

Dar ce se va întâmpla concret începând de la 1 februarie 2020 și cum vor fi afectați românii stabiliți în Regatul Unit?

Impactul social

Cetățenii stabiliți în Marea Britanie care vor să rămână în continuare în Regat vor fi nevoiți să aplice pentru statutul de rezidenți sau prerezidenți. Pentru acest tip de rezidență numit „settled” au aplicat deja mai mulți români, iar Ambasada României în Marea Britanie îi sfătuiește pe toți românii care vor să se stabilească pe teritoriul britanic să aplice.

În luna decembrie au subscris încă 163.00 de persoane la schema de înregistrare a statutului în Regatul Unit, ceea ce face ca numărul total al solicitărilor primite de Ministerul de Interne de la Londra să ajungă la 2,757 milioane.

„În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin. Asta în ceea ce privește intrarea în Marea Britanie, pentru că există un anumit tip de nervozitate, de întrebări, de zvonistică în jurul acestui subiect”, a declarat  Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități.

Peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenţă înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Românii sunt europenii cei mai numeroşi din Londra, cu 163.000 de conaţionali care locuiesc acolo. Alte două comunităţi numeroase de români sunt în Birmingham şi în estul Angliei, transmite Mediafax.

După ieșirea din UE, Regatul Unit trebuie să reducă salariul minim pentru imigranţi la 25.600 de lire anual, pentru a sprijini ocuparea locurilor de muncă după Brexit, arată un raport al Comitetului de Consultanţă pentru Migraţie (MAC).

Brexit sau spulberarea visului european al unui continent unit.
Brexit sau spulberarea visului european al unui continent unit.

După data de vineri, urmează o perioadă de tranziție până la data de 31 decembrie 2020. În măsura în care Marea Britanie va dori să redevină membru al Uniunii Europene, statul va trebui să se supună regulilor obișnuite de aderare. Astăzi, UE, în urma plecării Marii Britanii, este transformată într-o organizaţie formată din 27 de naţiuni cu 450 de milioane de cetăţeni, ale căror obiective finale depăşesc cu mult limitele aranjamentelor comerciale.

Urmăriți Impact.ro și pe