Iohannis a semnat legea: românii sunt protejați acum la locul de muncă. Amenda e și de 200.000 de lei

Elena Avramescu 07.08.2020, 20:43
Iohannis a semnat legea: românii sunt protejați acum la locul de muncă. Amenda e și de 200.000 de lei

Astăzi a fost promulgată legea care interzice hărţuirea la locul de muncă, fiind inițiativa deputatei independente Oana Bîzgan. Inițiativa pentru sancționarea hărțuirii psihologice sau morale la locul de muncă a fost votată marți, 14 iulie, în Camera Deputaților iar astăzi aceasta a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a semnat legea: românii sunt protejați acum la locul de muncă

Iohannis a semnat legea
Iohannis a semnat legea

“Zeci de mii de angajați experimentează zilnic situații care pot fi încadrate cu ușurință în categoria hărțuirii”, a declarat deputata Oana Bîzgan într-un comunicat de presă. În acest fel, formele de hărțuire privind raporturile de muncă for fi sancționate disciplinar, contravențional sau chiar penal.

Cine va comite astfel de fapte va primi sancțiuni cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. Organizațiile au de acum obligația de a asigura măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică. Legea mai prevede și amenzi pentru smomentele în care organizațiile instigă la hărțuire, amenzile fiind cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

“Constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă și care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: conduită ostilă sau nedorită. comentarii verbale și acţiuni sau gesturi”, conform libertatea.ro.

Potrivit unei anchete din 2013, realizată de INS, mai mult de 250.000 de români au declarat că sunt supuși la hărțuire sau violență psihică, fizică sau amenințarea cu violență fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu, potrivit unui comunicat al deputatei Oana Bîzgan.