Iohannis a semnat decretul. Acum, e oficial. Ce măsuri pregătește Guvernul pentru români

Raluca Juncu 18.07.2020, 14:18
Iohannis a semnat decretul. Acum, e oficial. Ce măsuri pregătește Guvernul pentru români

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii privind carantina și izolarea. După îndelungi tergiversări din Parlament, care au creat mai multe tensiuni în rândul partidelor parlamentare, legea carantinei și izolării a fost oficial adoptată de Parlament, joi seară, cu 115 voturi pentru, 8 împotriva și trei abțineri.

Ce măsuri va adopta Guvernul după ce legea privind carantina și izolarea va intra în vigoare

Legea privind carantina și izolarea a fost publicată în Monitorul Oficial, sâmbătă. În pregătirea pentru punerea în practică a acestei legi, Guvernul a solicitat responsabililor din sistemul medical și şefilor Direcţiilor de Sănătate Publică să aibă pregătite bazele de date în care se regăsesc persoanele diagnosticate cu coronavirus, care s-au externat la cerere din spitale şi cu persoanele lor de contact pentru a putea fi dispuse în izolare. Legea intră în vigoare de săptămâna viitoare.

Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simionescu
Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simionescu

„Le-am solicitat să pregătească bazele de date cu persoanele diagnosticate care s-au externat la cerere din spitale, cu persoanele care sunt, în urma anchetelor epidemiologice, considerate persoane de contact, pentru care să pregătească, deja, în avans, (…) deciziile de stabilire a izolării la domiciliu pe perioadă de 14 zile.

Practic, le-am solicitat să se pregătească pentru momentul intrării în vigoare (a Legii privind carantina şi izolarea -n.r.), adică marţi, astfel încât ei deja să aibă baze de date şi pregătite, inclusiv din punct de vedere al sistemelor informatice şi al posibilităţii de a emite într-un timp cât mai rapid decizii”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Digi24.

Prima etapă a bolii prevede o izolare de 48 de ore, timp în care se vor face examinări clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Despre acesta, Ludovic Orban spune că îi sfătuiește pe cei infectați să rămână internați cel puțin cinci zile, așa cum prevedea legea anterior.

Urmăriți Impact.ro și pe