Ioan Alexandru Brătescu Voinești, scriitorul simbol al orașului Târgoviște. Titu Maiorescu l-a convins să publice

Daniela Alexandru 03.01.2022, 12:30
Ioan Alexandru Brătescu Voinești, scriitorul simbol al orașului Târgoviște. Titu Maiorescu l-a convins să publice

Cunoscut atât pentru istoria sa ca fostă capitală a Țării Românești, cât și pentru oamenii de cultură pe care i-a dat României, Târgoviște este și orașul în care s-a născut scriitorul care a adus lacrimi în ochi tuturor copiilor cu operele sale precum Puiul, Bietul Tric sau Privighetoarea. Ioan Alexandru Brătescu Voinești s-a născut pe 1 ianuarie 1868 la Târgoviște, fiu al unor boieri.

Scriitorul târgoviștean debutează în literatură sub îndrumarea unui alt mare om de cultură, academicianul Titu Maiorescu, care îi este profesor. Principalele sale opere sunt cele dedicate copiilor, precum „Puiul” (tragica moarte a unui pui de prepeliță), „Privighetoarea”, „Bietul Tric”, „Niculăiță Minciună” (un copil isteț de la țară neînțeles de săteni) ș.a.

Însă, Ioan Alexandru Brătescu Voinești nu a fost doar scriitor, ci și academician, dramaturg, publicist și politician.

Titu Maiorescu
Titu Maiorescu

Fosta casă a scriitorului, unul dintre cele mai vechi muzee ale orașului

Omul de cultură lasă moștenire Târgoviștei o serie de simboluri, cel mai important fiind casa în care a trăit, un adevărat monument de arhitectură. Astăzi, casa găzduiește Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, unul dintre muzeele vechi ale orașului, inaugurat în 1968. Aici se pot vedea opera scriitorului și se păstrează atmosfera creației marelui scriitor.

În semn de omagiu pentru însemnătatea culturală lăsată Târgoviștei, în oraș există o stradă cu numele scriitorului, o școală gimnazială care îi poartă numele, una dintre școlile foarte căutate din oraș, dar și secția pentru copii a Bibliotecii Județene Dâmbovița se numește, din 1968, „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”.

Tot în semn de omagiu, sculptorul Vasile Blendea, realizează în 1965 un bust al scriitorului care este amplasat și astăzi și parcul casei sale, loc unde turiștii pot petrece ore frumoase bucurându-se de atmosfera începutului de secol XX. Din portretul în piatră se desprind blândețea și sensibilitatea reflectată în multe din scrierile marelui povestitor, membru al Academiei Române și director al Teatrului Național din București.

Urmăriți Impact.ro și pe