Invazie de căpușe într-un oraș din România. Zeci de oameni ajung zilnic la spital. Ce sfaturi dau specialiștii

Andra Daoud 07.06.2022, 19:52
Invazie de căpușe într-un oraș din România. Zeci de oameni ajung zilnic la spital. Ce sfaturi dau specialiștii

Sezonul cald vine la pachet cu o mulțime de căpușe, care invadează parcurile și spațiile verzi în multe orașe din România. Vremea călduroasă și umezeală provocată de ploile dese din ultima perioadă au făcut ca numărul acestor insecte să se înmulțească într-un mare oraș din țară, 50 de persoane ajungând la spital în urma unor mușcături doar weekendul trecut.

Invazie de căpușe în Iași

Parcurile și spațiile verzi sunt pline în această perioadă de căpușe. Numărul insectelor a crescut considerabil, pe fondul încălzirii vremii și al ploilor din ultimul timp, mai ales în locurile în care administrația locală nu a stropit cu substanțe care să le îndepărteze. Așa se face că zeci de oameni ajung la spital cu mușcături de căpușe în fiecare zi, cei mai expuși fiind copiii, care petrec mult timp în aer liber și la locurile de joacă.

La unitatea de primiri urgențe a spitalului Sfântul Spiridon din Iași numai weekendul trecut s-au prezentat 50 de persoane care fuseseră mușcate de căpușe. Medicii recomandă maximă prudență atunci când constatăm că am fost mușcați de o astfel de insectă.

„S-a identificat plaga la nivelul membrelor inferioare sau superioare, acolo unde sunt cele mai frecvente localizare. Căpușa trebuie extrasă cât mai rapid, poate fi extrasă cu o pensă și de către persoana care o identifică, fără a traumatiza zona, utilizând un dezinfectant simplu și spălarea zonei cu apă și săpun.”, spune Diana Cimpoeșu, medic șef la UPU la spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Invazie de capuse intr-un oras din Romania. Zeci de oameni ajung zilnic la spital. Ce sfaturi dau specialistii
Capusele pot ramane infipte in piele dupa ce musca

De ce sunt periculoase căpușele

Căpușele sunt periculoase pentru că pot transmite virusul care provoacă boala Lyme, spun medicii, motiv pentru care trebuie să tratăm cu foarte mare seriozitate mușcăturile acestor insecte. Medicul Tudor Ciuhodaru, care activează tot la spitalul din Iași explica, în urmă cu ceva timp, pentru impact.ro, ce presupune o mușcătură de căpușă.

„Sunt multe căpușe în zonele cu verdeață și umezeală, iar pericolul cel mai mare este în zilele călduroase când ieșim la iarbă verde. Teoretic, doar 30 la sută dintre căpușe sunt cu Borellia, cele care dau practic boala Lyme.

Mare atenție la principiul de extragere când vine vorba de căpușe. Această extragere poate fi făcută doar de către un medic, chiar dacă, din păcate, suntem fanii tratamentelor care ne pot face mai mult rău sau care pot produce leziuni. De principiu, da, se ia antibiotic, dar trebuie să ți-l prescrie medicul, nu să iei din proprie inițiativă”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Atunci când ieșim la iarbă verde, este recomandat să purtăm pantaloni lungi, din material subțire, chiar și vara, pentru a avea pielea acoperită. Odată ajunși acasă, puneți la spălat hainele pe care le-ați avut pe voi, pentru că pot exista căpușe prinse în țesătura acestora și care să vă muște mai târziu, dacă luați din nou aceleași haine.

Dacă observați că ați fost mușcat de o căpușă, este ideal să mergeți la medic pentru ca insecta să fie îndepărtată în siguranță și pentru ca specialistul să vă spună ce aveți de făcut mai departe.

Urmăriți Impact.ro și pe