Întreaga lume își ia adio de la Regina Elisabeta a II-a. Sicriul suveranei a fost coborât în Bolta Regală a Capelei Sf. George. VIDEO

19 09. 2022, 19:50

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au loc astăzi. Cinci tradiții marchează funeraliile britanice. Iată programul complet al ceremoniei la care participă peste 500 de şefi de stat, membri ai Caselor Regale şi şefi de guverne din toată lumea, printre care se numără şi preşedintele României, Klaus Iohannis, precum şi Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta a României şi Principele Consort Radu.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au loc astăzi

Update, ora 19.50. Primarul capitalei Marii Britanii, Sadiq Khan, a mulțumit miilor de persoane care s-au deplasat la Londra pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a.

Update, ora 19.36. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a fost coborât în bolta regală. Regele Charles al III-lea și ceilalți membri ai familiei regale au părăsit Capela Sf. George.

Update, ora 18.20. În urmă cu puțin timp a început slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, la Castelul Windsor. Charles al III-lea și membrii familiei regale s-au alăturat procesiunii funerare. La eveniment participă, de asemenea, Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward. Nu lipsesc nici nepoții suveranei, William și Harry.

Update, ora 15.50. După o scurtă ceremonie la Arcul Wellington, sicriul cu trupul reginei a fost urcat în mașină și a plecat spre Windsor (o suburbie a Londrei), acolo unde se află reședința familiei regale, loc de unde își trage și numele de familie. Cortegiul a trecut prin Hyde Park, acolo unde o mulțime de oameni au aplaudat și au aclamat-o pe cea care a fost Elisabeta a II-a. La Windsor va avea loc și ceremonia de înmormântare, la ora României 18.00.

Update, ora 15:34. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Arcul Wellington, după o procesiune solemnă ce a durat aproximativ 45 de minute.

Arcul Wellington a fost construit în anii 1820, ca intrare în Palatul Buckingham. Însă, șase decenii mai târziu, a fost mutat în actuala locație din Londra. Acest obiectiv aduce aminte de înfrângerea lui Napoleon de către Ducele de Wellington.

Acest arc este unul dintre cele mai cunoscute repere ale Londrei și este decorat cu cea mai mare sculptură din bronz din Europa, ce reprezintă îngerul păcii, conform BBC.

Update, ora 14:34. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost scos din Westminster Abbey, unde suverana s-a căsătorit, în anul 1947, cu Prințul Philip, care a decedat în aprilie 2021, după peste șapte decenii de căsnicie.

O altă procesiune a început, de la Westminster Abbey până la Arcul Wellington. De data aceasta, Camilla, regina consort și Catherine, prințesa de Wales, merg cu o mașină chair în spatele regelui Charles al III-lea și al altor membri ai familiei regale de rang înalt, care merg din nou pe jos, în spatele sicriului suveranei.

Într-un alt vehicul participă la procesiune și Meghan Markle, ducesă de Sussex, alături de Sophie, contesă de Wessex. Între timp, liderii din întreaga lume se îndreaptă către o recepție oferită de ministrul de externe James Cleverly, conform bbc.com.

Update, ora 13:15. Ceremonia religioasă a început la ora locală 11:00, adică 13:00, ora României, după ce Regele Charles al III-lea a condus procesiunea, de la Westminster Hall la Westminster Abbey. Noul suveran a fost însoțit de cei doi fii ai săi, Prințul William și Prințul Harry, și de alți membri ai familiei regale britanice.

Procesiunea a început la scurt timp după ce la Westminster Abbey a ajuns și președintele american Joe Biden, alături de alți lideri din întreaga lume, printre care se numără și liderul francez Emmanuel Macron. Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat în biserica veche de 1.269 de ani, pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei.

Toți cei șase foști premieri britanici în viață – John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson participă la ceremonia de la Westminster Abbey. Numărul oamenilor adunați în centrul Londrei pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a fost estimat la două milioane.

Joe Biden si sotia lui, aducandu-i un omagiu Reginei Elisabeta a II-a. Foto: Profimedia Images

Update, ora 11.59. Din ce în ce mai multe persoane se adună la Westminster Abbey, înainte de funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Michael și Carole Middleton, părinții lui Kate Middleton, noua Prințesă de Wales, au ajuns cu două ore mai devreme, urmați de Tom Parker Bowles, fiul Camillei, acum Regină Consort, din căsnicia sa anterioară.

Zeci de mii de persoane în doliu au umplut traseul procesiunii, unele dintre ele fiind prezente la Windsor, unde suverana va fi înmormântată în cadrul unei ceremonii private. Unii oameni au dormit în corturi ca să nu rateze funeraliile reginei, potrivit Daily Mail.

Update, ora 10.10. Britanicii au dat publicității numărul de polițiști care este mobilizat în Londra pentru funeraliile reginei. Acesta este de 10.000 de cadre, aduse din toată Marea Britanie.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Programul complet

Ultimul priveghi la sicriul regretatei suverane va avea loc, între orele 08.00 și 10.30, la Westminster Hall. Apoi, la 12.30, sicriul va fi transportat pe un afet de tun către Westminster Abbey, unde funeraliile sunt programate să se desfășoare în intervalul orar 13.00 – 14.00. Acestea vor fi conduse de Diaconul de Westminster și Arhiepiscopul de Canterbury.

Mai târziu, între orele 14.00 și 15.00, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi dus la Wellington Arch. Cortegiul funerar se va deplasa prin piața Parlamentului, Whitehall, Constitution Hill şi The Mall, pe lângă Palatul Buckingham.

Apoi, între orele 15:00 și 18:00, sicriul suveranei va fi dus la Palatul Windsor, unde este programată o nouă slujbă religioasă, la Capela St. George. Slujba de înmormântare va începe la ora 18:00 și va fi condusă de diaconul de Windsor.

La finalul slujbei, sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi coborât în Cripta Regală. Suverana își va dormi somnul de veci lângă soțul ei, Prințul Philip, sora ei Prinţesa Margaret, şi părinţii ei, Regele George al VI-lea și Regina Mamă Elisabeta. Regele Charles al III-lea va participa, de la ora 21.00, la o ceremonie privată de familie la Capela St. George de la Castelul Windsor.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a

Cinci tradiții ce marchează funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Trăsura cu sicriul, trasă de Marina Regală

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor fi marcate de câteva tradiții ale monarhiei britanice. Prima dintre acestea se referă la faptul că trăsura cu sicriul suveranei va fi trasă de Marina Regală. Marinarii vor trage cu frânghii afetul de tun care poartă sicriul, în timp ce alții, 142 la număr, vor veni în urmă.

Tradiția a apărut în februarie 1901, la funeraliile Reginei Victoria, când caii ce ar fi trebuit să tragă trăsura de două tone cu tunuri s-au speriat și au fugit. Atunci, Prințul Louis de Battenberg, căpitan al Marinei Regale, i-a sugerat noului rege, Edward al VII-lea, ca soldații să vină în locul cailor. După nouă ani, la moartea acestui suveran, a fost pus în aplicare același ritual.

Opt soldați vor purta sicriul suveranei

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi transportat de la Westminster Hall la afet și apoi în Westminster Abbey, odată ce procesiunea va fi încheiată, de opt soldați din Batalionul 1, Queen’s Company Grenadiers Guards.

Este vorba despre unul dintre cele cinci regimente de infanterie din cadrul Gărzii Naționale a Suveranului și unul dintre cele mai vechi regimente din armata Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Uniforma acestor soldați, ce include o căciulă înaltă făcută din păr de urs, a fost împrumutată de la grenadierii din Garda Imperială a lui Napoleon, învinsă la Waterloo. Acestor militari li se vor alătura ofițeri din cadrul Serviciului Regal al Reginei.

Regimente onorate în mod special la funeraliile Reginei

Unele regimente vor fi onorate în mod special la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, acestea urmând să mărșăluiască foarte aproape de sicriul suveranei. Este vorba despre Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar din armata britanică, creat în anul 1485, și de Honourable Corps of Gentlemen at Arms. Acestea sunt două foste unități de gardă de corp ale monarhului, în prezent limitate la un rol ceremonial.

Yeomen of the Guard are încă uniforma roșie și aurie din perioada Tudor, adică din secolul al XVI-lea. Printre sarcinile emblematice ale acestui regiment se numără ceremonia de verificare a pivnițelor Parlamentului înainte de discursul de deschidere rostit în fiecare an de monarh. Acest ritual comemorează Conspirația Pulberii, un atentat eșuat la viața regelui James I și a Parlamentului în anul 1605.

Aceștia vor fi urmați de membri ai Companiei Regale de Arcași, care au fost gărzile de corp ale Reginei când suverana se afla în Scoția. Detașamente din alte regimente britanice și din Commonwealth, al căror comandant-șef a fost monarhul, se vor alătura procesiunii care o va însoți pe Elisabeta a II-a de la Westminster Abbey până la Arcul Wellington.

Cine va merge lângă trăsura cu sicriul Reginei Elisabetei a II-a

Membrii Familiei Regale, în frunte cu noul rege, Charles al III-lea, vor urma sicriul Reginei Elisabeta a II-a. Însă, trăsura va fi precedată de membri ai Casei Regale a suveranei, precum directorul Colecției Regale sau secretarul particular al reginei.

În fața acestora, vor înainta formații de cimpoi și tobe ale regimentelor scoțiene și irlandeze, o brigadă de Gurkhas, soldați de origine nepaleză, precum și membri ai armatei britanice, și 200 de muzicieni ai Royal Air Force.

6.000 de soldați, marinari și piloți, prezenți la funeralii

Armata Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va avea 6.000 de soldați, marinari și piloți care fie vor participa la procesiune, fie vor fi desfășurați de-a lungul traseului, conform amiralului Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării.

Militarii vor efectua un salut regal în mai multe puncte de pe traseul sicriului Reginei Elisabeta a II-a, de exemplu când acesta va trece pe lângă Memorialul Reginei Victoria.