Intrarea Bulgariei în Schengen, anunțată de ministrul de Externe. Data la care se așteaptă semnarea acordului

Beatrice Dumitru, Ana Chivu 13.01.2023, 16:38
Intrarea Bulgariei în Schengen, anunțată de ministrul de Externe. Data la care se așteaptă semnarea acordului

România și Bulgaria au fost lăsate la ușa Schengen pe 8 decembrie anul trecut, după ce Austria a votat împotriva aderării celor două state la spațiul de liberă circulație evocând probleme cu migrația ilegală. O soluție este așteptată în acest an, iar ministrul de Externe al Bulgariei a anunțat data la care se așteptă semnarea acordului.

Când ar putea intra Bulgaria în Schengen

La Consiliul JAI din decembrie 2022, Austria a blocat admiterea României la Spațiul Schengen, în timp ce Olanda a votat împotriva Bulgariei. Suedia, care a preluat președinția rotativă a Consiliului UE, poate pune pe agenda Consiliului JAI subiectul aderării României la Schengen, dar a spus că nu va iniția un vot în acest sens până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus anul trecut.

Însă ministrul de Externe al Bulgariei, Nikolay Milkov, a precizat că țara sa ar putea intra în Spațiul Schengen în 2023. Acesta a spus că a avut o conversație cu ambasadorul Suediei care l-a asigurat că președinția suedeză a Uniunii Europene va lucra pentru extinderea Schengen. Astfel, Bulgaria ar putea adera la spațiul european de liberă circulație la 1 octombrie 2023.

Intrarea Bulgariei în Schengen, anunțată de ministrul de Externe. Data la care se așteaptă semnarea acordului
Românai și Bulgaria nu au putut intra în Spațiul Schengen.

El m-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea Schengen, iar faptul că prioritatea nu este înregistrată oficial ca atare nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere a Schengen”, a spus ministrul bulgar de Externe.

Ce vrea Olanda de la Bulgaria

În acest context, se așteaptă clarificarea exactă a ceea ce Țările de Jos se așteaptă să vadă în viitorul raport privind Bulgaria și pregătirea Ministerului Afacerilor Externe pentru a răspunde la toate întrebările din timpul inspecției.

Este vorba despre sistemele electronice, activitatea serviciilor consulare, orice ar verifica acestea, trebuie să fie în conformitate, și să nu corespundă nu cu cerințele din prezent, ci cu cele de la data posibilei noastre aderări, care ar putea fi 1 octombrie 2023”, a precizat Nikolay Milkov.

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, potrivit agendei Consiliului. Apoi, prima ședința JAI cu o agendă oficială va avea loc în perioada 9-10 martie, la Bruxelles.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...