VIDEO EXCLUSIV

Interviu Proconsul. Povești din culisele trupei care a dat lovitura cu piesa „Cerul”. Cum a devenit Bodo solist, acum 23 de ani. VIDEO EXCLUSIV

Cristian Botez 18.11.2022, 09:16
Interviu Proconsul. Povești din culisele trupei care a dat lovitura cu piesa „Cerul”. Cum a devenit Bodo solist, acum 23 de ani. VIDEO EXCLUSIV

Aveam intenția să fac un interviu cu cei de la PROCONSUL de ceva vreme din mai multe motive. O dată pentru că trupa este reprezentativă pentru valul care a urmat greilor din rock-ul românesc, care își numără longevitatea pe scenă și în studiouri în 4-5 decenii, al doilea ar fi fost că piesa „Cerul”, din 1999, asupra căreia voi reveni pe larg, ceva mai încolo, dar și pentru faptul că îl știam pe Dragoș Dincă, liderul trupei, e drept doar virtual, dar cu care împărtășeam aceleași idei și mod de a relaționa cu realitatea românească, în general.

Povești din culisele celebrei trupe

Privitor la aspectul legat de anii de activitate, din câte știu, și mi s-a confirmat chiar de către cei despre care scriu, PROCONSUL se numără printre primele zece trupe rock și pop rock românești ca ani de activitate muzicală. Iată, au deja 23 de ani de activitate concertistică și discografică.

Și, sper să nu mă înșel, Bodo este cel mai vechi și constant solist vocal al vreunei trupe de rock sau pop. Și, alături de Dragoș, cum spuneam leader-ul și chitaristul solo, și de Robert Anghelescu, care nu a putut veni la interviu, toți, așadar, membri fondatori al grupului.

Întâlnirea reporter-membrii trupei, la studioul PROCONSUL din Strada Înclinată

Ne-am întâlnit chiar la ei, la baza lor, studioul PROCONSUL, amenajat în incinta fabricii Tubal, situat pe Strada Înclinată, nu departe de Parcul Tineretului. Au venit, pentru că seara aveau concert în Ploiești, în Sala Filarmonicii, Dragoș Dincă, Robert Ursache alias „Părintele”, basistul trupei din 2011, și Răzvan Gorcinski, toboșarul grupului din 2017.

Robert Anghelescu, și el unul din membrii fondatori, nu a reușit să ajungă, iar Bodo, care locuiește undeva în Argeș, se pregătea să meargă la concert, spre Ploiești, direct de acasă.

Ordinea, de la stânga la dreapta: Dragoș Dincă, chitarist, liderul trupei, reporterul Impact.ro, Robert Ursache, basist, Răzvan Gorcinski, toboșar
Ordinea, de la stânga la dreapta: Dragoș Dincă, chitarist, liderul trupei, reporterul Impact.ro, Robert Ursache, basist, Răzvan Gorcinski, toboșar

Dragoș Dincă l-a cooptat în proiect pe Bodo, după ce acesta s-a întors din Canada

Fără prea multe întrebări, o scurtă călătorie de la înființare și fix până la momentul concertului de ieri, de la Ploiești, spusă de Dragoș, Robert și Răzvan.

Dragoș Dincă: „Oficial, PROCONSUL a luat ființă în 1999, dar primele discuții au fost cu un an în urmă. Era perioada de după Revoluție, în care trupele rock, după ce au stat izolați în țară din cauza regimului comunist, au plecat să cânte în Occident, dintotdeauna mirajul muzicienilor români.

Unii reușiseră să plece, și exemplele principale sunt de notorietate, Phoenix și Sfinx, plus alții, individual. Ceilalți au trebuit să aștepte noua deschidere ca să ajungă în Vest. Eu eram prin Suedia, asta prin 1994, cântam pe vapor. Bodo plecase în Canada, într-o formulă cu Adrian Daminescu, Elena Cârstea.

Le aranjase un impresar să cânte într-un restaurant românesc. Se numeau Sens, ceva de genul ăsta. Ei, bine, când s-a întors, Bodo nu a mai vrut să cânte cu Daminescu și cu Elena și i-am zis atunci hai, vino să cânți cu noi. A fost de acord, și iată-l membru al trupei de la început și până astăzi”.

Primul hit, „De la ruși” a fost difuzat, în premieră, de Andrei Gheorghe, la PRO FM

Dispuși în fața camerei de filmat, în cadru fix, față în față cu reporterul Impact.ro, Dragoș își continuă periplul prin memorie.

„Eu din 1994 și până în 1998 am cântat în Suedia, pe vapor, cum am mai spus, și apoi, în țară în Melody. Când am plecat din țară, nu mai era nimic interesant cu rock-ul prin București. Apăruse moda cu eurodance-ul, apoi cu manelizarea muzicii românești. Pe atunci ne numeam Take Five.

Am plecat de la Melody în 1998, după ce frații Păunescu vânduseră barul lui Nicu Gheară. Eu cântam, ca și în Suedia, cu Sorin „Pupe” Tănase, la tobe, cu care fusese la Vița de Vie și cu Pepino, basistul, care fusese în Parlament. Ei toți, de fapt, Bodo, Sorin „Pupe” și Pepino, cântaseră împreună. Apoi Sorin și Pepino au început să cânte la Vița de Vie, și când am făcut noi proiectul, când am înființat PROCONSUL, ei au ales să rămână acolo.

În ’98 am făcut piesa „De la ruși” pe care i-am dat-o lui Andrei Gheorghe să o asculte. De fapt, m-am dus cu Bodo, i-a plăcut foarte mult și a dat-o pe post chiar înainte să-și înceapă emisiunea, celebra „13-14”, de la PRO FM.

Membrii trupei Proconsul
Membrii trupei Proconsul

Marele succes „Cerul”, cu care trupa PROCONSUL a cucerit publicul la Mamaia

Apoi, în 1999 am scos un maxi single cu „De la ruși”. A fost, practic, primul nostru album. Album, mă rog, a fost casetă. Mai adăugasem încă șase piese, trei pe-o parte, trei pe alta.

Al doilea mare succes, de fapt cel mai mare, a fost piesa „Cerul”,, pe care, în primăvara lui 2000, am trimis-o la preselecție la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea Creație. A fost o surpriză pentru colegii mei când le-am spus că am trecut de preselecție. Piesa a fost foarte bine primită, dar nu am luat marele premiu, ci doar locul al treilea.

Și asta pentru că, o mai cântasem ”Cerul” cu o lună și jumătate înainte, la Festivalul Callatis, de la Mangalia. Și unul din festival, chiar Petre Geambașu, dacă îmi amintesc bine, a zis că piesa mai fusese cântată în public și condiția la Mamaia era ca piesele concurente să fie în primă audiție.

Dar piesa a fost foarte bine primită. Și, ca să spun așa, în trecere, la acea ediție marele premiu l-a luat Geambașu, cu piesa lui. Dar, în acel an, după festival, singura piesă cântată care a deveni hit a fost „Cerul”.

De altfel, o spune reporterul, acest hit a fost declarat ca fiind una dintre primele 15 cele mai frumoase piese compuse vreodată în România. După ce a amintit de episodul cu Petre Geambașu, Dragoș a zâmbit cu tâlc, fără să mai comenteze pe acest subiect. După care și-a reluat povestea.

După Mamaia, marele trofeu de la „Cerbul de Aur”

După Mamaia, mi-a venit ideea  să trimit două piese la preselecția de la „Cerbul de Aur”, de la Brașov. Era primul an, în 2000, când la festival s-a cântat pe secțiuni. Muzică ușoară, muzică pop și secțiunea pop rock. Eu am trimis atunci „Cerul”, desigur, și o piesă nouă, „Mi-ai luat inima”.

La muzică pop a câștigat, atunci, Luminița Anghel, iar noi, care am cântat și „Cerul” și „Mi-ai luat inima”, am luat Marele Trofeu. Țin minte că juriul era compus din zece muzicieni. Opt străini, care ne-au dat toți zece pe linie, și doi români, Anton Șuteu și Cornel Fugaru, care, n-au avut încotro, și ne-au dat și ei zece.

De altfel, albumul pe care l-am scos, după acel maxi single „De la ruși”, a fost numit „Mi-ai luat inima”. Un album cu care am avut iarăși mare succes, și care mai cuprindea câteva single-uri ca „Zbor”, „Mi-ai luat inima”, desigur,  și „Cerul”. Dar și „Despre tine” și „Spune-mi despre noi”. Albumul s-a vândut în 50.000 de exemplare”.

(Continuarea interviului poate fi urmărită în video)

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...