EXCLUSIV

Interviu cu genialul Horațiu Mălăele, care revine cu rolul lui Ilie Moromete. Secrete din culisele filmărilor pentru Moromeții 3: „Munca a fost la fel de chinuitoare” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 27.03.2023, 18:02

Horațiu Mălăele (70 de ani) a acceptat să dea viață personajului Ilie Moromete și în cea de-a treia parte a peliculei de succes ”Moromeții”. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, genialul actor ne-a vorbit despre noua producție cinematografică, dar și despre chinuitoarea muncă din spatele camerelor de filmare.

„Ilie Moromete este un personaj complex și, paradoxal, un filozof rural”

Dacă, în cazul personajului Ilie Moromete, acesta a fost interpretat de doi mari actori, de Victor Rebengiuc, în pelicula din 1987, și de Horațiu Mălăele, în cea din 2018, dar și în cea actuală, din 2023, regizorul a fost însă de fiecare dată același, Stere Gulea.

Ajuns la vârsta de 70 de ani, Horațiu Mălăele ne-a făcut confesiuni, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre modul în care celebrul personaj Ilie Moromete i-a marcat viața profesională: „Ilie Moromete este, după părerea mea, un țăran atipic, într-o contradicție certă cu predecesorii săi literari, aprigi, neiertători, luptând pentru pământ, dreptate și ordine socială. Este un personaj spectaculos, contradictoriu și, de multe ori, de neînțeles”.

„Această ambiguitate și acest contur incert fac din el un fenomen special și imprevizibil, care stârnește curiozitate și un spontan sentiment de admirație. Ilie Moromete este un personaj complex și, paradoxal, un filozof rural, poate cel mai interesant țăran din câmpia dunăreană și din toate câmpiile, el fiind de fapt copia literară a tatălui autorului, Tudor Călărașu”, afirmă Horațiu Mălăele pentru Impact.ro

Horațiu Mălăele, în rolul lui Ilie Moromete

Horațiu Mălăele: „Munca a fost la fel de chinuitoare”

Horațiu Mălăele ne-a dezvăluit și motivele care l-au determinat să accepte rolul, pe care evită să-l numească un alter ego: „Iată câteva dintre motivele care m-au făcut să accept acest rol. Nu constituie deloc un alter ego, iar munca a fost la fel de plăcută și, în același timp, la fel de chinuitoare ca la toate personajele de până acum, fie că vorbim despre film, fie că vorbim despre teatru”, spune actorul, obișnuit, deopotrivă, și cu rolurile de dramă, dar și cu cele de comedie.

O experiență care nu ar trebui să se mai repete

Horațiu Mălăele admite că pelicula, pe care tocmai o filmează și care este inspirată din jurnalele lui Marin Preda, poate oferi și căi aparte de interpretare.

„Cei care vor căuta apropieri ale actualității cu anii ‘50 probabil că le vor găsi. Filmul povestește despre o experiență cutremurătoare, pe care istoria acestui popor n-ar trebui s-o mai repete. Personal, cred că frumusețea scenariului stă în faptul că, așa cum autorul îl năștea pe Ilie Moromete, după felul de a fi al propriului tată, acum unul dintre personaje, Nicolae Moromete, îmbracă haina și viața celui care l-a inventat și traversează cumplita perioadă de care pomeneam. Cel care a găsit această inedită soluție este regizorul Stere Gulea”, mai indică Horațiu Mălăele, exclusiv pentru Impact.ro

Interpretează, cu același sârg, și rolul unui împărat și pe cel al unui țăran

În ceea ce privește pregătirea pentru noua pliculă, îndrăgitul actor lasă să se înțeleagă faptul că nu a apelat la nimic nou în cariera sa: „Cred că un actor care se ia în serios trebuie să se pregătească, cu același sârg, indiferent dacă joacă un împărat, un călău sau un țăran.

Dimpreună cu echipa veche și binecunoscută, cea care a deschis ”Moromeților” poarta cinematografică, alcătuită din Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Liviu Pojoni și tinerii și talentații artiști ai noii generații, Alex Călin, Mara Bugarin și Olimpia Melinte, vom încerca să legăm această interesantă poveste într-un film emoționant și convingător”, conchide Horațiu Mălăele.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe