Întâlnire urgentă între reprezentanții SUA, Coreei de Sud și Japoniei cu privire la tensiunea nucleară din Coreea de Nord

Elena Avramescu 03.06.2022, 09:23
Întâlnire urgentă între reprezentanții SUA, Coreei de Sud și Japoniei cu privire la tensiunea nucleară din Coreea de Nord

Reprezentantul special al SUA Sung Kim s-a întâlnit cu omologii săi sud-coreeni și japonezi, Kim Gunn și Funakoshi Takehiro, după o evaluare a SUA conform căreia Nordul își pregătește locul de testare Punggye-ri pentru ceea ce va fi al șaptelea test nuclear.

SUA, Coreea de Sud și Japonia s-au întâlnit pentru a discuta despre Coreea de Nord

Oficiali din Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia s-au întâlnit vineri la Seul pentru discuții despre Coreea de Nord, pe fondul semnelor că țara izolată se pregătește să efectueze un test nuclear pentru prima dată din 2017.

„Ne pregătim pentru toate situațiile în strânsă coordonare cu aliații noștri japonezi și din Republica Coreea”, a spus Kim la începutul întâlnirii, referindu-se la Coreea de Sud prin inițialele numelui său oficial, Republica Coreea.

Anul acesta, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa, încălcând sancțiunile ONU.

„Vrem să clarificăm RPDC că activitățile sale ilegale și destabilizatoare au consecințe și că comunitatea internațională nu va accepta aceste acțiuni ca fiind normale”, a spus reprezentantul SUA, referindu-se la Coreea de Nord.

Noul reprezentant nuclear al Coreei de Sud, Kim Gunn, a declarat că această „căutare necruțătoare a armelor nucleare a Coreei de Nord nu va face decât să ne întărească descurajarea”.

Coreea de Nord se pregateste sa efectueze un test nuclear. Ar trebui să aiba si Seulul arme nucleare?
Coreea de Nord se pregateste sa efectueze un test nuclear. Ar trebui să aiba si Seulul arme nucleare?

„Cursul pe care Phenianul se angajează în prezent are o singură destinație inevitabilă: reducerea securității pentru Coreea de Nord”, a spus diplomatul sud-coreean.

Săptămâna trecută, Statele Unite au cerut mai multe sancțiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor sale de rachete balistice, dar China și Rusia au respins sugestia, împărțind public Consiliul de Securitate al ONU de Coreea de Nord pentru prima dată de când a început să o pedepsească în 2006, când a efectuat primul său test nuclear.

Funakoshi din Japonia a subliniat necesitatea coordonării, jurând că va „îmbunătăți descurajarea regională, inclusiv cooperarea trilaterală în materie de securitate”. Oficialii au spus că ușa pentru dialog este deschisă și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația COVID-19 din Coreea de Nord.

Anterior, secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a declarat că Statele Unite nu vor lega ajutorul umanitar pentru Coreea de Nord, în timp ce se luptă cu COVID-ul, de denuclearizare.

SUA vor cere din nou sancțiuni ONU dacă Coreea de Nord va efectua un test nuclear

Statele Unite vor cere din nou mai multe sancțiuni ONU împotriva Coreei de Nord dacă vor efectua un al șaptelea test nuclear, în ciuda opoziției Chinei și Rusiei, a declarat marți ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

China și Rusia au respins săptămâna trecută un efort condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU Coreei de Nord din cauza lansărilor sale reînnoite de rachete balistice, împărțind public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată de când a început să pedepsească Phenianul în 2006.

Thomas-Greenfield a avertizat că Coreea de Nord „se pregătește în mod activ să efectueze un test nuclear”. Dacă se va întâmpla asta, a spus ea marți, Statele Unite vor să facă din nou eforturi pentru mai multe sancțiuni ONU asupra Phenianului.

În ultimii 16 ani, Consiliul de Securitate a intensificat în mod constant și în unanimitate sancțiunile pentru a întrerupe finanțarea programelor de arme nucleare și rachete balistice ale Phenianului. Ultima dată a înăsprit sancțiunile împotriva Phenianului în 2017. De atunci, China și Rusia au făcut eforturi pentru relaxarea sancțiunilor pe motive umanitare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...