Insula unde oamenii uită să mai moară, iar bolile crunte sunt vindecate ca prin miracol

Stan Filon 11.09.2023, 10:04

Un american de origine greacă a învins o boală temută, fără să știe. Medicii i-au spus că mai are doar câteva luni de trăit, așa că a mers în locurile unde s-a născut. Au trecut 30 de ani de la diagnosticul crunt al medicilor, iar bărbatul este încă în viață.

Insula unde oamenii uită să mai moară

Povestea unui american de origine greacă este atât de surprinzătoare încât Netflix a făcut un documentar. Bărbatul a șocat lumea medicală. Avea 66 de ani și locuia în New York atunci când medicii l-au diagnosticat cu cancer. I-au mai dat doar câteva luni de viață.

Stamatis Moraitis a trăit aproape toată viața în suburbiile din New York și Florida, iar când medicii i-au spus că este bolnav de cancer în stadiu terminal, s-a gândit imediat la copiii săi și la cheltuielile pe care aceștia ar fi trebuit să le suporte cu înmormântarea. A decis repede să plece înapoi în Grecia în locurile unde s-a născut. A motivat că vrea să fie înmormântat lângă străbunii săi, însă principalul motiv erau cheltuielile reduse cu înhumarea sa. Citește și Un veteran de război din Alba s-a vindecat de Coronavirus la 99 de ani. Povestea lui este impresionantă

Insula unde oamenii uita sa mai moara
Insula unde oamenii uita sa mai moara

Medicii i-au mai dat doar câteva luni de viață

A ajuns pe insula Ikaria, împreună cu soția lui Elpiniki. Aici a aflat repede că a ajuns într-un loc unic, izolat, o insulă unde este obișnuit ca oamenii să trăiească peste 100 de ani. Fără să știe ajunsese într-o „zonă albastră”. Treptat a început să se simtă mai bine.

A început să se deplaseze fără prea mult efort, deși cancerul era unul agresiv la plămâni. S-a bucurat de aerul curat, de plimbări lungi, de apa limpede și curată a mării. În plus, a reluat legătura cu prieteni din copilărie și s-a bucurat de câte un pahar de vin. În curând i-au revenit puterile suficient de mult și s-a apucat de grădinărit. În cele din urmă, și-a pus și viță de vie, de care spunea că se va bucura soția sa.

Anii au trecut, iar bărbatul s-a bucurat și el de via sa de vie și de viața din insula grecească. Trei decenii mai târziu, Stamatis Moraitis era încă în viață, ocupându-se cu multă energie de deja numeroasele culturi de fructe, legume și măslini din gospodăria lui. Citește și Miracolul din Apuseni. Ce i s-a întâmplat unui bărbat după ce i-a ars casa

Au trecut 30 de ani de la diagnosticul crunt

Vestea s-a răspândit, iar Dan Buettner, expert în longevitate, a vizitat Ikaria pentru a-i afla secretele – de ce oamenii de aici trăiesc atât de mult. Buettner l-a întâlnit și pe Moraitis, iar povestea lui apare în documentarul Netflix „Live to 100: secrets of the Blue Zones” (Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre). L-a întrebat care este secretul lui și acesta i-a spus râzând: ”Nu știu! Presupun că am uitat să mor”.

Se pare că locul în care trăiești îți poate influența longevitatea. Așa a apărut teoria ”zonelor albastre”. Dar Buettner bănuiește că există o legătură puternică între longevitate și ceea ce ne înconjoară – oameni, plante, aer, stil de viață – și contează mai puțin cum suntem la interior. Un studiu foarte des citat sugerează că genetica este responsabilă doar pentru aproximativ 20-25% din durata vieții. ”Nu a făcut nimic în mod conștient pentru a încerca să fie mai sănătos Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să schimbe mediul”, a spus Buettner despre Moraitis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...