Insula din Grecia pe care e bine să o eviți în vacanță. Un rechin a fost văzut în apropierea ei

Mihnea Tălău 06.07.2023, 12:08
Insula din Grecia pe care e bine să o eviți în vacanță. Un rechin a fost văzut în apropierea ei

Insula Zakynthos din Marea Ionică este una dintre cele mai căutate destinații turistice din Grecia, inclusiv de către români. Numai că, zilele trecute, liniștea turiștilor a fost tulburată de un rechin, care și-a făcut apariția în apropierea plajelor insulei.

Vacanțe periculoase în Grecia

Rechinul a fost văzut de un pescar care a surprins imagini cu el și a încărcat clipul pe Instagram. Rechinul pare să fie unul albastru, o specie despre care se spune că rareori atacă oamenii, însă presupunerea nu înseamnă eliminarea pericolului. Acesta înota la trei kilometri de insula din Grecia.

Aparent, era un mako, cunoscut și sub numele de rechin gri-albastru, rechin macrou, bonito, rechin cu nasul negru, rechin albastru – un rechin mare din familia heringilor.

Pescarul a declarat scrie că nu a fost deloc agresiv, dimpotrivă, era foarte calm și înota lângă barcă precum un delfin. Această specie de rechin este migratoare, se găsește la adâncimi mari și nu merg pe plaje.

Rechinii Mako ating dimensiuni destul de mari. Lungimea medie a adulților este de aproximativ 3,2 m, iar greutatea este de 60-135 kg. Femelele sunt mai mari decât masculii. Rechinul Mako este adesea întâlnit în largul oceanului, unde este capabil să atace bărci mici. Este denumit, pe bună dreptate, cel mai agresiv canibal. Mako mănâncă de obicei pește (adesea destul de mare), cefalopode, crustacee.

Există rechini în apele grecești

Înregistrările istorice indică prezența rechinilor în apele grecești. Între 1883 și 1983, au existat 197 de înregistrări documentate ale observațiilor de rechini în mările grecești. Prima prezență înregistrată a unui rechin în Marea Ionică datează din 1912, când a fost observat un rechin de 2 metri lungime.

În trecut, a existat o creștere a observațiilor localizate de rechini, în special în Marea Egee. Acest lucru a fost atribuit acoperirii mediatice, care a dus la mai multe rapoarte de întâlniri cu rechini. Zonele din apropierea Atenei, cum ar fi golfurile Saronikos și Evokes, au avut cel mai mare număr de observații de rechini înregistrate în acea perioadă.

Au fost raportate, de asemenea, apariții recente de rechini. De exemplu, în aprilie 2021, un rechin albastru a fost observat în apele puțin adânci de pe plaja Karathonas din Nafplio. În plus, în 2022, un cuplu britanic a raportat că a observat un rechin pe insula Kos.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...