VIDEO

Instanța din Bulgaria a decis: Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor până la extrădare. Cum a încercat să scape de arestul preventiv în sala de judecată

Cătălina Burghelea 14.04.2022, 12:52
Instanța din Bulgaria a decis: Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor până la extrădare. Cum a încercat să scape de arestul preventiv în sala de judecată

Judecătorii vecini au decis ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv până la extrădarea în România. Curtea de Apel din Sofia a luat decizia, joi, 14 aprilie. Astfel, fostul ministru al Turismului, care acuză că are osteoporoză și vrea, în acest sens, arest la domiciliu, rămâne în închisoare.

Elena Udrea rămâne în închisoare până la extrădarea în România

Instanța bulgară a anunțat că fosta politiciană Elena Udrea nu poate rămâne în locuința închiriată în Bulgaria doar pentru că nu se simte confortabil în arest. Mai mult, Curtea de Apel din Sofia a transmis că iubita lui Adrian Alexandrov nu suferă de probleme de sănătate ce nu pot fi ținute sub observație în arestul preventiv.

Condamnată în România la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fugit din țară cu câteva ore înainte de decizia instanței. A ajuns până în Kulata, la granița dintre Bulgaria și Grecia, unde a fost depistată de Poliția de Frontieră bulgară. La scurt timp, a fost plasată în arest preventiv, în vederea extrădării.

Ar fi primit amenințări cu moartea

Aflată în spatele gratiilor în Bulgaria, Udrea a cerut azil politic în Grecia și s-a plâns de condițiile de detenție din România, invocând că este ținta unui atac concentrat. Pe de-o parte, a dezvăluit că a fost amenințată cu moartea în închisoare, fapt pe care-l afirmă pentru prima oară, iar pe de altă parte, a explicat că este o victimă a conjuncturii politice, de aici și condamnarea sa.

Potrivit avocatului Toni Neacșu, Elena Udrea poate avea câștig de cauză în instanță.

„Dincolo de telenovela fugii Elenei Udrea (neavând vreo măsură preventivă nu putea fi oprită), din ziua de astăzi rămânem cu prima decizie a unei instanțe românești, chiar cea mai înaltă, de refuz al aplicării unei decizii obligatorii a Curții Constituționale. Indiferent de justificarea oferită de existența unei hotărâri CJUE, tot astăzi marcăm prima situație în care se execută o condamnare pronunțată de o instanță în legătură cu care Curtea Constituțională a constatat deja că este nelegal constituită.

Legalitatea instanței (adică constituirea ei potrivit legii) este principiul de bază atât în arhitectura juridică națională, cât și a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.

Chiar Hotărârea din 21 decembrie 2021 a CJUE, cea care a fost folosită astăzi pentru a se decide neaplicarea Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale, obligă statul român și justiția națională la garantarea drepturilor arătate la art 47 din Carta UE, din care cel ca instanța care condamnă să fie constituită potrivit legii este primul. Executarea unei hotărâri judecătorești pronunțată de către o instanță (complet) neconstituită potrivit legii deschide calea unor contestații ulterioare la CEDO, unde chiar cred că d-na Udrea va avea șanse. De asemenea, compunerea nelegală a completului (care este deja constatată de către CCR) este motiv de admitere a unui recurs în casație, cale de atac extraordinară deja declarată în acest dosar și care are termen pe 18 mai 2022. De altfel, acesta cred că este de data aceasta principalul motiv al sustragerii de la executare a doamnei Udrea, deși concret probabil mai rău îi va înrăutăți situația.”, a scris Neacșu pe Facebook când încă fosta politiciană nu fusese găsită de autoritățile bulgare.

Așadar, Elena Udrea rămâne în arest preventiv în capitala Sofia până în 19 aprilie, când se va decide dacă va fi sau nu extrădată în România. În legătură cu acest aspect, autoritățile bulgare așteaptă de la cele din România precizări legate de regimul de detenție, după ce fostul ministru a susținut că nu vrea să revină în țara natală tocmai din cauza acestor condiții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...