Înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților. Tot mai mulți români cad în capcană pe 14 februarie

Ioana Bucur 14.02.2022, 13:13
Înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților. Tot mai mulți români cad în capcană pe 14 februarie

În preajma zilei de 14 februarie, în condițiile în care sunt înconjurați de cupluri care își celebrează iubirea cu declarații publice și tot felul de cadouri, cei singuri simt și mai mult lipsa acelui cineva special din viața lor, ceea ce îi transformă în ținte ușoare. Specialiștii în securitate au dezvăluit înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților, în care tot mai mulți români cad plasă.

Care este înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților

Trăim în era tehnologiei, a vitezei, a internetului – factori care au schimbat cu totul modul în care încep și chiar se trăiesc poveștile de dragoste. Acum, partenerul sau partenera ideală – pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp – este doar la un click distanță, pe piață existând o serie de aplicații și site-uri matrimoniale.

Când simți cel mai acut singurătatea? An de an, pe 14 februarie, în ziua dedicată iubirii, celebrată cu declarații de dragoste și cadouri, toate afișate ostentativ pe platformele de social media. Un moment perfect pentru cei care vor să profite.

Specialiștii de la compania Kaspersky au anunțat o intensificare a atacurilor digitale – înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților. Cei care inițiază aceste atacuri colectează și expun public datele personale ale celor care folosesc aplicaţii şi site-uri de dating online.

Cei de la Kaspersky îi îndeamnă pe utilizatorii acestor aplicații să își datele şi să-şi asigure confidenţialitatea digitală.

Înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților. Tot mai mulți români cad în capcană pe 14 februarie

Cum sunt păcălite victimele

Studiul realizat de specialiștii companiei a arătat că primele cinci cele mai cunoscute aplicații matrimoniale și de dating online și-au îmbunătăţit protocoalele de criptare şi au început să acorde mai multă atenţie confidenţialităţii utilizatorilor, administratorii introducând versiuni contra-cost ce permit utilizatorilor să-şi specifice manual locaţia sau să estompeze fotografiile, de exemplu.

„Datele stocate pe profilurile aplicaţiei de dating sunt extrem de sensibile şi foarte dorite de escroci. Acest lucru a făcut ca interesul de a proteja asemenea informaţii personale să fie mai puternic şi, ca urmare a acestui lucru, aplicaţiile de dating au devenit mai sigure”, susţin experţii în securitate cibernetică.

Cum funcționează înșelătoria la modă de Ziua Îndrăgostiților? Victimele primesc e-mailuri care includ un link către o pagină de phishing, acesta imitând un profil de pe un astfel de site sau aplicație. Apoi li se cere să completeze un formular cu preferințele cu privire la un viitor partener sau partneră. În final, victimele sunt rugate să își dea informațiile bancare, ajungând în acest mod să piardă date și bani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...