Inovaţie. Prima ţară din Europa care va avea o autostradă construită din cenuşă de hârtie

Nicu Stan 07.06.2021, 20:27
Inovaţie. Prima ţară din Europa care va avea o autostradă construită din cenuşă de hârtie

Inovaţie. Prima ţară din Europa care va avea o autostradă construită din cenuşă de hârtie. Despre ce țară și despre ce tehnologie de construcție este vorba, vedeți în articolul de mai jos.

Spania contruiește prima autostradă cu cenușă de hârtie în loc de ciment. Care sunt avantajele

Este o adevărată inovaţie după ce o primă ţară din Europa va construi o autostradă din cenuşă de hârtie, în loc de ciment.

Astfel, autorităţile din Spania au decis să folosească cenuşă de hârtie în loc de ciment pentru construcţia autostrăzii de la Font de la Figuera, de lângă oraşul spaniol Valencia.

Cenusa de hartie este la fel de tare ca cimentul
Cenusa de hartie este la fel de tare ca cimentul

Cenușa de hârtie, la fel de puternică ca și cimentul

”În construcţia de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Şi pentru asta de obicei folosim ciment. Dar această cenuşă de hârtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplineşte toate cerinţele tehnice.

În plus, este şi mai ecologică”, a explicat Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei Acciona, care construieşte șoseaua.

Ce economie de ciment se va face

Compania Acciona crede că utilizarea cenuşii de hârtie în locul cimentului îi va permite să reducă semnificativ amprenta de carbon a autostrăzii.

”Impactul potenţial al proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Şi, la o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, spune Cepria Pamplona.

Gunoiul, tranformat într-o resursă importantă

În plus, beneficiul folosirii cenușei de hârtie în locul cimentului nu este doar reducerea emisiilor de carbon. Prin utilizarea cenuşii de hârtie, mai exact a deşeurilor de hârtie şi celuloză arse, care nu mai pot fi reciclate, compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge într-un depozit de deşeuri, într-o resursă extraordinară.

Astfel, autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte pilot de acest tip, însă Juan Jose spune că Acciona are planuri mari pentru viitor cu această nouă tehnologie.

Spaniolii vor extinderea tehnologiei la nivel internațional

”Intenţia noastră este să extindem utilizarea cenuşii de hârtie la nivel naţional şi în cele din urmă să o reproducem la nivel internaţional”, a precizat Cepria Pamplona.

Proiectul paperChain, care a reunit 20 de parteneri din cinci țări, intenționează să utilizeze 15% din deșeurile de hârtie care ajung în depozitele de gunoaie și să le transforme în materii prime secundare.

Acciona, membră în proiectul paperChain

Compania Acciona este membră a proiectului denumit paperChain. De asemenea, inițiativa face parte din strategia industrială mai largă a Europei de a asigura o abordare mai sustenabilă a resurselor naturale. Astfel, se propune valorificarea deșeurile generate de industria de hârtie și celuloză din Europa.

Cifrele din 2014 arată că sectorul, al doilea ca mărime din lume, a avut o producție anuală de 130 de milioane de tone. În plus, 11 milioane de tone din acestea au devenit deșeuri nereciclate.

Urmăriți Impact.ro și pe