Ce se întâmplă, de fapt, cu gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei. Imagini de groază surprinse în weekend

Iancu Andreea 07.06.2021, 15:35
Ce se întâmplă, de fapt, cu gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei. Imagini de groază surprinse în weekend

Gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei au devenit „atracții turistice” în acest weekend. În timp ce românii s-au bucurat să iasă la terase, plimbându-se în voie pe străzile din București, pe la colțuri tronau sacii de gunoi, neridicate de firma de salubritate, deși războiul dintre primarul Clotilde Armand și Romprest se anunța a fi dezamorsat în urmă cu câteva zile. Imaginile surprinse recent pe Calea Victoriei dezvăluie realitatea din spatele schimbului de replici între oficiali.

Ce se întâmplă, de fapt, cu gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei

O serie de fotografii au devenit virale ieri, după ce acestea au surprins gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei, în plină zi, printre terase și oameni care își făceau plimbarea de duminică. Cei care au ales să se bucure de o vizită pe Calea Victoriei au descoperit cu stupoare că, dincolo de arhitectura orașului, au putut admira sacii neridicați de firma de salubritate. Aproape fiecare trotuar din zonă era împânzit de deșeuri, în ciuda faptului că cetățenii ieșiseră să se bucure de vremea frumoasă în timpul lor liber.

Criza gunoiului din sectorul fruntaș al Bucureștiului a fost surprinsă în imaginile făcute publice pe un cont de Facebook. Din păcate, între doamna primar Clotilde Armand și reprezentanții firmei de salubritate Romprest a fost iscat un scandal uriaș, care afectează în primul rând locuitorii din Sectorul 1. Firma care se ocupă de curățenia de pe străzi acuză Primăria de datorii de peste 100 de milioane de lei, pe care însă Clotilde Armand refuză să le plătească pe motiv că facturile ar fi fost emise nelegal, în timpul mandatului Gabrielei Firea.

Romprest a anunțat că reia ridicarea gunoiului menajer. Ce spune primarul Clotilde Armand

Firma de salubritate care acoperă Sectorul 1 al Capitalei anunța sâmbătă seara, printr-un comunicat, că va relua ridicarea gunoiului. Reprezentanții Romprest au precizat faptul că partenerii contractuali ai companiei au fost de acord să permită accesul în stațiile lor de sortare, în limita capacităților, pentru autospecialele cu deșeurile colectate din Sectorul 1, ”urmând ca diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabilă, instituțională, în cursul săptămânii viitoare”.

Astfel, prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, această situație de blocaj a fost dezamorsată. Așteptăm ca autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil, pentru a menține starea salubră și implicit sănătatea populației, se arată în comunicatul companiei.

„Lucrurile nu vor rămâne așa”

Edilul Sectorului 1 nu este nici pe departe convinsă de această acțiune a operatorului. Clotilde Armand își menține părerea și este pregătită să meargă în instanță pentru a rezolva conflictul, considerând șantaj atitudinea reprezentanților Romprest.

Înțeleg că operatorul de salubritate a anunțat că reîncepe să strângă gunoiul din Sector și a recunoscut vina pentru șantajul creat în aceste zile în care nu a ridicat gunoiul. Da. Iată că am avut dreptate! Legea spune foarte clar că este interzis să întrerupă serviciul de salubrizare și administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu șantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Toți cei care și-au permis această situație vor răspunde în justiție pentru că au pus în pericol sănătatea populației din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj acționarilor Companiei Romprest Service S.A. și solicită autorităților abilitatea să fie ridicată licența acestui operator, a scris pe Facebook primarul Sectorului 1.

De cealaltă parte, Sorin Velicu, directorul operațional Romprest se plânge că nu mai are cu ce să plătească angajații, carburantul pentru autospeciale și taxele, dat fiind faptul că din luna iulie 2020 primăria nu și-a mai achitat serviciile.

Serviciile de salubritate stradală n-au mai fost plătite decât în proporție de 10%, din iulie 2020. Ar fi trebui să le lăsăm pe stradă din iulie și până acum, să nu mai măturăm. Acele deșeuri nu le-a mai plătit deloc autoritatea contractantă, a precizat el.

Gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei au
Scandalul gunoiului din Sectorul 1 pare fără sfârșit

Primarul Sectorului 1 ar fi putut opri criza gunoaielor

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, Clotilde Armand ar fi putut rezolva simplu problema cu gunoaiele din Sectorul 1 al Capitalei dacă ar fi cunoscut legea. Primarul ar fi trebuit să pună în aplicare o decizie a Curții de Apel, din 15 martie, fără a-i afecta pe locuitorii Bucureștiului. Curtea de Apel a emis o ordonanță președințială, primarul având la dispoziție apelarea la serviciile unei alte firme de salubrizare, dacă acest fapt este „în interesul comunității”.

Probabil că nu cunoaște legea (n.r. Clotilde Armand) și este foarte important să ai în jurul tău niște consilieri care să te ajute să înțelegi cum trebuie să folosești prerogativele de primar. În condițiile în care există o sentință definitivă și ea nu este pusă în aplicare pot fi suspendate serviciile de utilitate publică, a explicat Cuculis, potrivit alephnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...