Ingredientul secret pentru o varză murată aromată. Maramureşencele îl folosesc de zeci de ani

Badea Violeta 11.11.2021, 08:52
Ingredientul secret pentru o varză murată aromată. Maramureşencele îl folosesc de zeci de ani

În această perioadă a anului, toate gospodinele își pregătesc butoaiele de varză pentru sezonul rece. Pentru a veni în ajutorul lor, noi ne-am gândit să dezvăluim un truc pe care maramureșencele îl folosesc de zeci de ani. Hai să vedem ce ingredient secret trebuie să adaugi pentru a obține o varză murată extrem de aromată.

Ce ingredient adaugi ca să iasa varza murată aromată

Ca să te bucuri de o varză murată aromată trebuie să respecți câteva reguli extrem de importante. Astfel, verzele trebuie să fie proaspete, sănătoase și să nu prezinte pete. De asemenea, acestea trebuie să aibă foile subțiri și să fie mai mari de o palmă.

Întâinte de a ne apuca de treabă este important să menționăm faptul că mulți fac greșeala de a pune varza la murat în butoaie de plastic. Marii bucătari recomandă ca acestea să fie confecționate din lemn.  Acestea fiind spuse, hai să vedem și cum se pune varza la murat.

Vom lua fiecare varză și o vom scobi de cotor. În spațiul rămas, vom adăuga o lingură de sare. Ulterior, verzele se așează în butoi. Astfel, vom așeza un strat de verze și un strat de sare grunjoasă. În anumite zone ale țării, printre verze se mai pun și foi gata tocate.

Mai departe, vom pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. De asemenea, vom adăuga și o gutuie. Fructul va da o aromă incredibilă acestei murături. După ce am adăugat toate aceste ingrediente, vom acoperi și vom lăsa trei zile fără apă, că să se aşeze.

După ce s-a scurs această perioadă, punem apă suficientă astfel încât varza să fie acoperită în totalitate. Este recomandat ca o dată la câteva zile să vânturăm apa din butoi. Putem face acest lucru cu ajutorul unui furtun sau unui tub.

Mai exact, vom sufla aer în butoi până ce zeama se înăcrește. Acum, varza murată ar trebui să fie gata cam în 30 de zile, dar acest lucru depinde de temperatura din încăperea unde am depozitat butoiul. Spor la treabă!

Gutuia da un plus de aroma verzei murate
Gutuia da un plus de aroma verzei murate

Cum se vântură varza

Vânturarea sau pritocirea verzei este foarte importantă, mai ales în prima săptămână. Dacă nu se respectă acestă regulă, poate apărea riscul tulburării. Iată cum se poate vântura varza:

  • Metoda prin răsturnarea sau scurgerea prin robinet (dacă butoiul deține unul) a moarei și amestecarea ei cu o lingură de lemn, după care se adaugă din nou în butoi;
  • Metoda prin scoaterea moarei prin aspirare. Se trage o gură de moare prin furtun, după care se pune repede capătul într-o găleată mare. Se amestecă pentru a se aerisi, după care se toarnă înapoi în butoi;
  • Metoda numită barbotare. Se suflă în furtun până când moarea va face bulbuci.
Urmăriți Impact.ro și pe