Cum se aşază, de fapt, varza murată în butoi. E un truc ştiut doar de gospodinele adevărate

Ioana Bucur 10.11.2021, 08:54
Cum se aşază, de fapt, varza murată în butoi. E un truc ştiut doar de gospodinele adevărate

Da, rețeta urmată și ingredientele folosite sunt foarte importante, însă un alt aspect de care trebuie ținut cont este modul în care se așază varza murată în butoi. Dacă vrei să ai cea mai gustoasă materie primă pentru preparatele-vedetă ale sezonului rece, trebuie să înveți acest truc folosit de cele mai iscusite gospodine.

Cum se pune varza murată în butoi

Dacă varza murată nu iese cum trebuie, ne putem lua adio de la câteva dintre mâncărurile preferate ale românilor în timpul lunilor de iarnă, nelipsite de pe mesele de sărbătoare: sarmalele! Tocmai de aceea, este aproape vital să știm ce greșeli trebuie evitate și care sunt trucurile ce ne vor ajuta să obținem rezultatele dorite.

Potrivit tradiției românești, varza se pune la murat în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru – pe 26 octombrie – sau în preajma acestei zile.

Secretul murăturilor gustoase stă, evident, în calitatea ingredientelor folosite. Legumele să fie proaspete, sănătoase, nepătate şi neatinse de brumă. În acest fel, vor păstra mai bine vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi.

Verzele cumpărate se aleg cu mare grijă. Ele trebuie să aibă foi subțiri, dar care să nu fie mai mari de-o palmă. După ce ajungeți acasă, înainte de a fi puse în butoi, se spală bine, se scobesc cotoarele, iar în loc se pune o lingură de sare.

Cum se aşază, de fapt, varza murată în butoi

Secretul gospodinelor

Când așezăm varza murată în butoi, se respectă cu sfințenie ordinea straturilor, așa cum fac cele mai iscusite gospodine, aplicând o regulă transmisă din generație în generație: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă.

După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru.

Când totul este gata, vasul se acoperă și se lasă varza timp de trei zile, fără apă, ca să se „așeze”. Abia apoi se toarnă în butoi apă proaspătă și se pritrocește, adică se suflă aer în butoi folosind o țeavă sau un furtun, o dată la trei zile, până se va acri. Pentru că verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așază niște teascuri peste care se pune o piatră.

Este important să se țină cont și de locul în care este așezat butoiul cu varză. În funcție de temperatura încăperii, varza murată va ajunge la gustul și consistența ideală în aproximativ o lună.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...